Hetsen om sommarens vikt

Kikade in på en av kvällstidningarnas hälsosajter i går kväll, och jävlar i min lilla låda. Precis allt handlar om att gå ner i vikt eller få en platt mage, med omskrivningar som att slippa smärta och ryggont. Hur många kilo någon har gått ner på ett år, som någon slags inspiration.

Alltså, det är ju jättebra om folk blir mer hälsosamma och rör på sig mer, men det handlar inte bara om att gå ner i vikt, och socker är inte alltid den stora stygga vargen. Enligt sajten så är ju socker rena döden, men det går alldeles utmärkt att enbart äta kanelbullar och ändå gå ner i vikt. Det handlar om hur mycket man äter.

Visst är det svårt om man äter för att man är uttråkad eller inte kan låta bli att äta fastän man egentligen inte är särskilt hungrig, men det är ju en vanesak. Och en fråga om distraktion och disciplin. Många går upp massor i vikt när de blir sjuka eller slutar jobba, helt enkelt för att de inte anpassar kaloriintaget efter sin aktivitetsnivå. Tro mig, man blir jävligt hungrig av en del mediciner, men biverkningen ”viktuppgång” beror inte på medicinen i sig, utan på grund av att man äter mer. Och det kan man styra.

Äpplen, frukt

Vad hände med enkla råd som att äta mindre portioner, äta mer grönsaker och göra små ändringar i vardagen som är hållbara? Nä, istället ska man tvärt sluta med alla kolhydrater, byta till vegankost eller göra ett träningsschema med 5 dagars träning i veckan.

Väger man redan 20 kilo för mycket lär det inte vara en hållbar lösning. Och jag är så jävla trött på att höra uttryck som ”muffinsmage”, ”platt mage” och ”sommarkropp”. Folk i allmänhet har inte en helt platt mage, och man bör inte eftersträva att vara smal bara en del av året. Man bör må bra utan att bli påprackad en jäkla massa nonsens om att gå ner i vikt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/hetsen-om-sommarens-vikt/

2 kommentarer

  • Jilinamars 9, 2016 kl. 16:55
  • Svara

  Fast sluta med kh gör man inte, man drar bara ner drastiskt på dom. Så är det inom LCHF. Och jo, socker är en stor bov. Man byter ut kh mot fett och det är fettet man går ner av tro det eller ej. LCHF är iof också nåt man kan leva på och även få bukt med olika besvär , många med diabetes 2 som går på LCHF slipper medicin.

  Tror inte det går att leva på bullar oavsett hur mycket eller lite man äter av dom. Det är inte bra för kroppen. Mycket handlar ju också om hur insidan mår och inte hur stor eller smal man är.

  Om inte socker vore en stor bov så skulle inte sockerberoende finnas, vilket är ett beroende som vilket annat beroende som helst.

  Så där har du fel!

  1. Jag menar bara att man inte behöver sluta med eller skära ner på socker för att gå ner i vikt, om man äter lagom mycket är det inte särskilt farligt. Rör det sig om en burk läsk i veckan och ett hekto godis utöver vanlig mat typ husmanskost är det inte någon fara, i så fall är nog salt en större bov.

   Under hela vår moderna historia har människor på sina håll överlevt i stort sett på bröd och gröt i flera generationer, och i kombination med en och annan rova och salt sill så har man fått i sig alla näringsämnen man behöver. Så länge man enbart äter 5 kanelbullar om dagen och inget annat så går man ner i vikt, även om det inte är så kul i längden och inte mättar särskilt bra.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.