Använder du munskydd?

För några dagar sedan var det ett år sedan jag senast var i stan och träffade folk. Sedan dess har jag varit isolera. För mig som är i riskgrupp är det inget snack om saken med munskydd. Allt som kan minska risken för att jag blir smittad är bra, alltså använder jag munskydd om jag tvingas vara lite för när någon. Som tidigare i vintras när jag var tvungen att åka bil till en begravning jag skulle spela på. Självklart hade chauffören också munskydd.

Men det är många som struntar i munskydd när de åker tunnelbana i rusningstrafik eller går in i en affär. Många som inte bryr sig om de blir smittade eller smittar någon annan. Många som inte fattar att jag och andra faktiskt kan dö. Eller att fler än 12000 människor redan har dött i Sverige.

Men det är ju bara åldringar som har dött.” Nej, inte alls. Och även om det var det, vad är det för jäkla människosyn? De har arbetat hårt hela livet och gjort så att vi kan ha det så bra som vi faktiskt har det idag. Det gör inget om de människorna dör, för de är ändå över 70? Pfft. Makes me sick.

Klara Schmidtz i munskydd

Respekt och hänsyn kostar inget

Tycker man har fått en större inblick i hur sjukt respektlösa och rent ut sagt dumma många människor är, nu i pandemin. Folk som reser utomlands, festar eller träffar andra i onödan . Eller inte bryr sig om att hålla avstånd där det är kö eller trångt.

Det har funnits många tillfällen när jag skäms över att känna folk som har uttryckt saker som ”Gå inte ut om du är rädd att bli smittad då”. Jag har rensat rejält bland mina kontakter. Istället för respekt och hänsyn i en unik tid i modern historia, så beter sig folk som idioter.*

Hur svårt kan det vara att bara anpassa sig till det fåtal kompisar man har som är i riskgrupp, de få gånger man ses? Eller att kliva åt sidan och inte gå två eller tre i bredd när man möter någon på en gångväg? Det kostar inget extra att visa lite hänsyn och vara respektfull mot andra. Två meter är ungefär lika långt som en normalstor säng för vuxna. Det finns knappt någon som kan säga att de alltid har hållit avståndet. Det är nästan aldrig någon som kliver åt sidan när de möter någon.

Och generellt är ursäkter som att det är obekvämt att bära munskydd ganska ynkliga i jämförelse hur obekvämt det är att ligga på intensiven. Kan inte alla bara öka sin nivå av respekt, tolerans, omsorg och hänsyn i några futtiga månader, tills de flesta är vaccinerade?

Nej, ett munskydd kanske inte spelar så stor roll. Men ju fler som använder dem, desto bättre. Och det är en väldigt liten uppoffring om det minskar risken för att någon ska bli sjuk och kanske dö. Använder du munskydd när du handlar eller åker kommunalt?

*Självklart inte alla. Men fler än jag någonsin hade trott.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2021/03/anvander-du-munskydd/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.