Rosa bandet på Facebook

Det är bara september, men folk ”laddar upp” för Rosa bandet-kampanjen på Facebook med att posta ett mått och en tidsangivelse (vad det betyder står längre ner). Löjligt som fan, om du frågar mig. Som jag skrev för ett par dagar sedan så uppmanade jag mina vänner att faktiskt skänka en slant till Cancerfonden (Postgironummer 901986-0) i stället för att skriva ett par ord på Facebook och inte göra något mer. Att ha köpt ett rosa band för fem år sedan räknas liksom inte längre…

Jag stör mig också på att folk (generaliserat, såklart) bara bryr sig om cancer drygt en månad om året. Och att det då är bröstcancer man bryr sig om. Det är en av de cancerformer som man nuförtiden har väldigt goda chanser att överleva. Och självklart är det lättare eller roligare att göra reklam för något om man kan använda tuttar, för vem vill egentligen prata om tarmar? Tuttar är tydligen kul. Roligare än tarmar och prostator. Eller vad heter prostata i plural? Prostati?

Rosa Bandet 2012

Hela rosa bandet-grejen är bara för mycket. Varför ägnas inte mer kraft på blå bandet-kampanjen? Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, och 5% av alla män i Sverige dör av sjukdomen. Eller hur vore det att visa hur det är att leva i den hårda verkligheten med bukspottkörtelcancer, dess patienter har endast 1% överlevnadschans.

Nej, sluta fluffa och gulla. Cancer är inte bara de (i majoritet) solskenshistorier som visas i rosa bandet-kampanjen. Gör något på riktigt om du bryr dig, skänt en slant. Din skostorlek och tid det tar att fixa håret hjälper inte ett dugg. Och kanske det är dags att tänka bortom bröstcancer.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/09/rosa-bandet-facebook/

8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Du har så rätt, centimetrar och minuter-svammel på facebook hjälper föga.

   • Klara on september 4, 2011 at 09:33
   • Svara

   Ja, jag önskar att folk i allmänhet såg helheten och lade energi på sådant som faktiskt räknas… Tack.

  • Fredrick on september 4, 2011 at 14:05
  • Svara

  Tuttar är ju alltid trevligt:)… men varför bara fokusera på rosa bandet som sagt.
  Jag har inget Facebook och saknar det inte så mycket.
  Tack för ordet.

   • Klara on september 4, 2011 at 14:15
   • Svara

   Ja, tydligen har folk lättare att äta tuttgodis eller tuttbakelser, och pryda sig med rosa fluffiga saker, än motsvarande med tarmar… Så självklart är det väl det enda som funkar rent kommersiellt. Kan meddela att du inte har missat något av vikt genom att inte ha Facebook. 🙂

  • Stil & Profil on september 4, 2011 at 20:53
  • Svara

  Du har så rätt! Och trots att jag gick med i Rosa Steget, så borde vi även fokusera på kvinnors hjärtan. För om jag inte missminner mig, så är hjärtinfarkt mm en av de vanligaste dödsorsakerna bland kvinnor nu för tiden.

   • Klara on september 4, 2011 at 20:58
   • Svara

   Det stämmer! Allt engagemang är självklart bra, men ibland tycker jag bara att det är så missriktat… Kram!

  • Fnutten on september 6, 2011 at 15:14
  • Svara

  Mustaschkampen är väl näst rosa bandet den mest populära cancerkampanjen. Varje maj pryds jag på överläppen av den anledningen.
  Internationellt håller man sig till movember istället och då får jag en anledning att ha fjun två gånger om året.
  Dock borde folk inse att de som görs på facebook leder till föga bidrag.

   • Klara on september 6, 2011 at 15:23
   • Svara

   Sant, men lite fjun leder lika lite till pengar, som att posta tönteri på Facebook, det krävs att folk tar det ett steg längre. Det betyder inte att det är en dålig grej, men de allra flesta (kanske inte i ditt fall!) nöjer sig tyvärr med att odla mustasch och tycker att de har gjort något. Folk tror att de ”är med” när de faktiskt inte bidrar. 🙁

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: