Drinkorexi

I går kunde man läsa i DN om den ”nya krogfällan”, drinkorexi. Det innebär att man svälter sig under dagen för att kunna dricka mycket på kvällen, eftersom alkohol innehåller mycket kalorier och man samtidigt vill hålla sig trådsmal. Det är inte alls ovanligt bland de som redan har en ätstörningsdiagnos, men finns även bland ”friska” ungdomar. Dessutom blir man berusad fortare om man hoppar över maten.

Kroppen kan inte ta hand om gift lika bra när vi inte har ätit, och kan accelerera det kroppsliga och mentala förfallet, enligt beroendeforskaren Anders Tengström. Dessutom ökar risken för att drabbas av en allvarlig ätstörning, eller alkoholförgiftning.

Drink. Drinkorexi.

Den generella bilden av lycka är en smal människa som har kontroll över sin kropp och sitt liv, men jag anser att om man bryr sig om sig själv så varken svälter man sig, eller dricker för mycket. Det är inte ett dugg nyttigt att vara smal för spinkighetens skull, det handlar om att vara hälsosam. Och det blir man aldrig av att svälta sig, eller att dricka alkohol varje helg.

Men skit samma. Jag såg en dokumentär om drinkorexi för säkert 6-7 år sedan, och det var inte nytt då heller. Varför envisas media i Sverige med att kalla saker för nya, bara för att den stora massan inte känner till dem?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/drinkorexi/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanfebruari 8, 2012 kl. 20:04
  • Svara

  Jag hade faktiskt aldrig hört talas om drinkorexi, men är inte förvånad att diagnosen finns. Själv är jag fet som en korv och älskar vin. Och öl. Men är ganska måttlig med alkoholen.

   • februari 8, 2012 kl. 20:23
   • Svara

   Nej, man blir inte så förvånad över något… Och du är inte alls så fet som du påstår! Jag är också väldigt måttlig, men gott är det!

  • Tonårsmorsa / Fatoufebruari 9, 2012 kl. 18:30
  • Svara

  Oj, med risk för att verka lite ”bakom” hehe, men jag hade heller aldrig hört talas om det innan. Kan inte säga jag är förvånad, även om det verkar helt galet av logiska skäl! Tack för infon!

   • februari 9, 2012 kl. 18:41
   • Svara

   Haha, det är nog inget som det pratas särskilt mycket om i de flesta kretsar – och särskilt inte bland vuxna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.