Genus och gammal humor

Är det någon som har läst boken ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus” av John Gray? Det var den näst mest sålda boken under 90-talet, bara slagen av Bibeln, så några av er har väl åtminståne ögnat igenom den. Kvinnor och män är varandras motsatser, och helst ska kvinnan anstränga sig lite extra, typ. De flesta moderna människor tycker nog att den speglar en riktigt förlegad syn på förhållandet och genusfrågor.

Hur som helst, jag läste en krönika i Aftonbladet om just den här boken, och det stod att amerikanska psykologiprofessorer har undersökt frågorna som tas upp i boken (till exempel: Avbryter män andras samtal i högre utsträckning? Är kvinnor bättre på att läsa mellan raderna?). Det visar sig att det knappt är några skillnader i hur män och kvinnor kommunicerar, och de skillnader som finns har definitivt inget med exemplen i boken att göra. Alla idéer utgår helt enkelt från John Grays eget tycke.

Då blev jag lite intresserad av vad folk tyckte för 15 år sedan. Och tack Google, för den här artikeln i samma tidning. Ni måste läsa den! Så ska mannen göra för att plocka lite poäng:

  • Erbjud dig att köra bilen när ni gör långfärder.
  • Fäll ned toalettsitsen.
  • Visa tillgivenhet offentligt.
  • Var tålmodig när hon berättar något. Titta inte på klockan.
  • Erbjud dig att slipa hennes köksknivar.

Halva inne, eller hur? Jag gillar särskilt den med köksknivarna, varför är det just hennes knivar? Är det månntro för att herr Gray anser att kvinnorna hör hemma i köket? Undrar vad hen-sägarna tycker om boken? Det måste ju finnas mängder med människor kvar inom skolan som läste den här boken på 90-talet och höll med författaren…


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/genus-och-gammal-humor/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: