Skottdagen 2012

Jahapp, är det någon tjej som ska fria i dag? Skottdagen, och så heter det inte för att vi ska ha ihjäl någon, utan för att dagen har skjutits in. Och det gör man förstås för att årstiderna skulle förskjutas med 24 dagar på 100 år annars. Förut var skottdagen den 24 februari, men sedan år 2000 är det alltså i dag, den 29. Man kan ju tycka att skottdagen borde vara sista dagen på året, och det är det faktiskt, enligt den gamla romerska kalendern. Deras nya år började med mars.

Från medeltiden till 1800-talet fanns det en oskriven lag på de Brittiska öarna, som sa att den man som avvisade en friare när det var skottår var tvungen att ge henne en kyss samt ett silkeslinne eller ett par handskar. Och i dag är det enligt annan gammal tradition den enda dagen då giftassugna kvinnor får fria. Om mannen tackar nej måste han dra sig ur med en dyrbar gåva.

Man kanske skulle ta och fria till några stycken, i stället för att gå och shoppa själv? Det gäller bara att karlarna i fråga känner till de gamla traditionerna, och följer dem… Jag har svårt att tänka mig att någon fortfarande håller på såna uråldriga, och ganska dumma seder. I dag firas också Sällsynta dagen i 56 länder, en dag när man uppmärksammar sällsynta diagnoser, och det sällsynta blir vanligt. Det är bra.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/skottdagen-2012/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanfebruari 29, 2012 kl. 18:33
  • Svara

  Det där med att tjejer får fria på skottdagen hade jag hört, men inte att mannen måste ge dyra saker om han nobbar! 😀 Ha! Man kunde ju ha fixat till sig lite prylar idag om man hade varit förslagen…

   • februari 29, 2012 kl. 18:57
   • Svara

   Ja, jag har bara träffat två karlar hittills i dag, och den ena glömde jag fråga, den andra är ingen idé, för han skulle säga ja… Men man kanske ska ringa runt lite? 😀

  • Kristinafebruari 29, 2012 kl. 20:44
  • Svara

  Jag friade idag 😉 Fick ett ja! 😀

   • februari 29, 2012 kl. 21:23
   • Svara

   Åhhh! GRATTIS! Vad kul, Kristina!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.