Farlig mikrovågsugn?

Nu har jag träffat två personer de senaste åren som fortfarande tror att det är dåligt att tina eller tillaga mat i mikrovågsugn! De har trott att det kan vara dåligt för kroppen att käka mat som har varit i micron, att näringen blir mycket sämre, eller att det är rent av farligt. Alltså, placebo och nocebo i all ära, men den här myten (som startade på 80-talet) borde vara död och begraven för länge sen.

Det finns så sjukt mycket skrämselpropaganda och hokuspokus kring mat, näring och tillagning, att det inte är klokt. Anna Skipper och andra hälsogurus häver ur sig rena lögner, och folk tror på det. Men utan källor, såklart.

Det händer ingenting annorlunda med maten än när man tillagar den på annat vis – vattenmolekylerna i maten rör sig snabbt och värms upp när man kör något i en mikrovågsugn, det är därför maten blir varm. Det är ofta mer skonsamt mot näringsämnena än att koka eller steka som vanligt, eftersom det går fortare. Dessutom spar man en himla massa energi genom att värma eller tillaga maten i mikron, jämfört med ugn eller spis.

varningstriangel. Farligt med mikrovågsugn?

Själva poängen med att värma mat är ju att ändra maten på molekylnivå, och det sker oavsett hur man värmer maten. Det är väl självklart att proteiner och enzymer förändras när man värmer upp dem? Kolla på ett ägg i stekpannan, om du inte har förstått det innan! Mikrovågor är inte farliga, och ska inte förväxlas med radioaktiv strålning. De används till mobiltelefoni, det är samma sorts vågor som radiovågor, fast kortare. Och man behöver inte käka färdigrätter bara för att man har en micro, liksom…


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/farlig-mikrovagsugn/

7 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. sv; Tack så mycket!

 2. Hej, fin blogg, skulle vara kul om du svarade i min fråga jag har i bloggen! 😀

   • on mars 6, 2012 at 18:59
   • Svara

   Tack! Ska bli!

 3. Men du, man kan i alla fall känna vågorna…lite…gjorde i alla fall jag med min gamla. Den nya är helt läckfri! 🙂 😀
  Gör två glada gubbar ifall du tror jag är helt knäpp nu!

   • on mars 6, 2012 at 20:12
   • Svara

   Haha, ja som tryckvågor i bröstkorgen! Kommer ihåg pappas första, den hette inte ens micro. Elektronugn, en stor brun pjäs. Bra mos i den!

 4. Hahaha… what?! Jösses, detta har jag inte hört på länge.. å idag är ju typ ALLT farligt, så vem orkar bry sig om sånt? micron bara måste användas, så är det 🙂 Precis som diskmaskinen – klarar mig inte utan den!!
  Svar: Tack för din kommentar om mina hemska tidiga mornar 😉

   • on mars 7, 2012 at 18:59
   • Svara

   Haha, ja, jag har bara lyssnat på argumenten, nickat och sett glad ut. Folk får väl tro vad fasen de vill, fast det blir lite lustigt. 🙂 Tack själv!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: