Gratäng Crème

Vad fasen är det här, och varför behöver man betala dyra pengar för det? Gratäng Crème? Kom igen, det där stör mig på så många nivåer att det knappt ens är roligt. Ost, mjölk och grädde liksom. Särskrivningar är dessutom vidrigt, särskilt när det är stora företag som rimligtvis har någon anställd som kan något om språk. De flesta kommer säkert att säga ”gratängkräm”, vilket inte alls är det som står.

Gratäng Crème från Skånemejeriet

Förutom ost, mjölk och grädde innehåller den färgämne, modifierad majsstärkelse, mjölkprotein, stabiliseringsmedel, dinatriumfosfat och trinatriumcitrat. Det är bara 30% ost i den. Det finns säkert en himla massa människor som kommer att köpa det här, och bre på menlösa maträtter. Inte jag. Garanterat inte jag. Inte ens om den är god. Möjligtvis om hela välden faktiskt säger gratäng (paus) krämm, och de tar bort färgämnen och annat skit. Nej, jag hoppas att skaparna av Gratäng Crème på Skånemejerier tar och skärper till sig, och går en liten kurs i svenska.

För det första särskriver man inte någonting med som slutar på -kräm på svenska (jordgubbskräm, ansiktskräm), och för det andra så är den latinska bokstaven e med ett diakritiskt tecken, grav accent, inte särskilt genomtänkt här. Det passar ju bra att uttala det ”krämm” till brûlée eller anglaise, men efter gratäng med en paus? Nej. Usch, vad det här är dåligt. Jag bojkottar Gratäng Crème av många anledningar…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/04/gratang-creme/

2 kommentarer

1 ping

  • Adam Manssonnovember 3, 2019 kl. 12:14
  • Svara

  Grattis!
  Håller helt med dig i allt du skriver om ävjan!
  Särskrivning = pest!
  Exempel, klassiker: Brun hårig sjuk sköterska.

  1. Tack – ja, det kan bli så fel med särskrivningar och dålig svenska!

  • Godaste osten! -november 1, 2013 kl. 14:07

  […] med ost är oändlig, och en bra ost kan piffa till vilken rätt som helst. En del föredrar ”Gratäng Crème” på sina maträtter, men jag förstår inte hur man kan välja syntetiskt skit framför […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.