Vilken diet är bäst?

En sak jag verkligen ogillar är när någon är så övertygad om att en viss diet är bäst, och fungerar för alla, att de talar om den som om den vore en religion. Som en del LCHF-anhängare, framför allt. I dag publicerade DN en artikel om dieter, där de har gjort en granskning av olika bantningsmetoder. De har gjort en grundlig genomgång av resultaten i de mest omfattande bantningsstudierna som har gjorts i världen. Konstigt nog säger de inte ett jävla ord om att röra på sig, och inte något om alkohol heller. Motionerar man mycket, kan man äta det mesta utan att gå upp i vikt.

Hur som helst, LCHF är inte ens med i DNs granskning. De skriver att den inte har undersökts i stora studier, och därför går det inte att dra några slutsatser om den är bra för vikt och hälsa på lång sikt. Visst finns det studier, men de är väl bekostade av företag som vill tjäna pengar, som vanligt. Köttindustrin, till exempel. Jag läste att fettdoktorn Annika Dahlqvist på sin hemsida länkade till dylika studier, vilket inte är toppen för trovärdigheten.

Badrumsvåg, vikt

Men trovärdighet spelar egentligen ingen roll. Man ska äta så att man mår bra – och ingen mår bra av att fika varje dag, dricka läsk eller att äta godis flera gånger i veckan. Tydligen fattar inte folk det, eller så bryr de sig bara inte. Hur som helst, resultaten av studien då? Jo, man går ner ungefär lika mycket i vikt oavsett vilken diet eller vad man lägger på tallriken, men att viktminskningen varierar stort mellan olika deltagare. Det beror på att dieterna påverkar vikten på olika sätt, och allt passar inte för alla.


En del är mer känsliga för kolhydrater, andra för fett, och det är förmodligen genetiskt. Men är man frisk, och inte är i riskzonen för diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar, kan man välja diet precis hur man vill, om man vill gå ner i vikt. Eller så kan man börja motionera, fast de nämner de ju inte. Det i sig ger många hälsofördelar, och medför oftast att man äter nyttigare också (för kom igen, vem vill äta chips efter ett tungt pass på gymmet?).

Ett vanligt missförstånd är att man kan äta hur mycket som helst om man inte äter kolhydrater. Fattar folk inte att man blir mer mätt av att äta ett hekto smör än ett hekto godis? Känner de inte efter? Det är energin i det man stoppar i sig som påverkar vikten, inte om det är i form av fett, protein eller kolhydrater. Inte för att jag tror att det är fysiskt möjligt att äta 2000 kcal (ungefärligt dagsbehov) i bara protein på en dag, men ändå. Kolhydrater är inte farligt, det är inte nödvändigtvis godis.

Ingen blir fet av att äta grönsaker, rotfrukter eller frukt. Man blir fet för att man äter för mycket och inte rör på fläsket. För att man inte kan tillräckligt mycket. För att man inte tar tag i de saker som gör att man tröstäter. För att man skyller på sjukdomar. Om jag kan träna med både diskbråck och skolios, så kan vem helst.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/04/vilken-diet-ar-bast/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  1. Du har så rätt så i det där med att balansen måste vara rätt mellan vad och hur mycket man stoppar i sig och hur mycket man ’rör av sig’. Jag håller igång min förbränning och äter inte jämt, allt och övermycket men jag äter vad sjutton jag har lust att äta.

    1. Samma här! Jag äter vad jag vill, när jag vill, och jag har aldrig varit överviktig. Motion och att äta med måtta funkar faktiskt… 🙂

  2. fin blogg 🙂

    1. Tack!

  3. Jag tror på motion och äta med måtta bara!

    1. Jag också! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: