Fettdoktorn om nya rön och miljö

Är det någon som har missat de senaste dagarnas publikationer om hur hälsan kan ta skada om man äter en kolhydratfattig diet? Jag läste en intervju med fettdoktorn Annika Dahlqvist i går där hon helt avfärdar rönen, och ändå påstår att det är en bra och nyttig diet i längden. ”Kött är bra för hälsan”, sa hon. Nja, det vet vi ju att det inte är. Varför nämner hon så sällan motion? Är det inte betydligt viktigare att tala om för folket att man måste motionera flera gånger i veckan, än att försöka övertyga folk om att animaliskt protein är bättre än vegetariskt, och att man blir sjuk av kolhydrater?

Sen uttalar fettdoktorn sig om miljön: ”Vi LCHF-are anser att det inte är farligt för klimatet att äta kött”. Det spelar ingen jävla roll vad ni, eller du, anser. Med den meningen säger hon att alla LCHF-are är idioter, och det är väl inte sjysst? Hur som helst, fakta är ändå att 1/3 av miljöpåverkan från ett vanligt (icke LCHF) hushåll kommer ifrån maten. Kan ni gissa varifrån den största delen kommer? Jo, köttkonsumtionen. Enligt Naturskyddsföreningen så står uppfödningen av djur globalt för 18 % av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än trafiken globalt.

Lastbil. Fettdoktorn om nya rön och miljö

Såna där idiotiska uttalande gör att hon får ännu lägre trovärdighet. Det går alldeles utmärkt att äta kolhydrater, och de borde vara en naturlig del av en varierad kost. Att man inte kan äta hur mycket som helst, trots att det borde gälla allt, är väl självklart? Kan man inte behärska sitt ätande är det ett annat problem, och fattar man inte hur mat och näring funkar så är det kunskap som saknas. Man märker väl när man börjar bli tjock, trött och ohälsosam?

Kvällstidningarna kör stenhårt på den här ”nyheten” i dag. Man kan till exempel läsa i Aftonbladet om Anna, 46 år, som satte sin stroke i direkt samband till LCHF-dieten, efter att hon inte lyssnat på sin kropp och dess varningssignaler. ”Det är inte kul att gå med rullator när man bara är strax över 40 år gammal” , säger hon. Nä, inte kul att behöva rullstol när man är runt 30 heller, kan jag bara tillägga.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/06/fettdoktorn-om-nya-ron-och-miljo/

14 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Lysande formulerat! Jag hade velat skriva mer om detta, nämnde det bara, men du vet ju hur sekten angriper en då!.. Modigt!

  1. Jag vet, jag valde mina ord noga! Haha! Inte ett enda angrepp hittills, faktiskt… 😮

  • Lissy on juni 30, 2012 at 16:11
  • Svara

  Jag undrar hur insatt du är i kroppens funktioner och fettförbränningens ABC?
  Jag undrar även om du vet att vi LCHF-are inte äter mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar i sin kost cirkel. Skillnaden är att vi inte äter några tomma kalorier och klarar oss både längre och utan någon insulin påverkan,vilket är mycket skadligt och ger oss det metabola syndromen,som leder till alla följd sjukdomar bla diabetes.
  och att kött är sämre för miljön kan du ju också kontrollera lite bättre,det finns det heller inga belägg för.Smält det här och återkom när du läst på lite mer.

  1. Jag är väldigt insatt. De 300 gram som Annika Dahlqvist talar om är betydligt mer än de 80-85 gram som krävs för att vi ska stabilisera utsläppen från jordbruket till år 2050. Och ingenstans säger Livsmedelsverket något om att vi ska äta så mycket kött. Proteinintaget är likadant som det Livsmedelsverket rekommenderar, men det är en helt annan sak.

   Du vet väl att flera saker förutom kolhydrater får insulin att frisättas? Många proteiner; aminosyror, kasein, och vit fisk till exempel. Vassle, proteinet i mjölkprodukter (INTE mjölksockret), höjer insulinpåslaget mer än om man äter vanligt socker. Du säger att det inte är någon insulinpåverkan, men det är ju inte sant. Insulin är livsnödvändigt för näringsupptaget, och utan insulinpåverkan (det ordet ska inte särskrivas, förresten) skulle vi dö. Man kan äta en nyttig varierad kost med kolhydrater, och det är alltid ens eget val om man stoppar i sig en massa skit.

   Och angående kött och miljö, har du ljugit för dig själv så att du tror att det är sant, eller? En snabb googling kan säkert lära dig ett och annat. Läs på lite mer du också, innan du häver ut dig saker som inte stämmer.

  • Elena on november 5, 2012 at 06:52
  • Svara

  Varför blir alla så jävla förbannade när det kommer till kostråd, dieter och mat?
  Det heter att vi ska respektera varandras olikheter, etniciteter, sexuell läggning samt livsåskådning.
  Om man börjar hacka på någon av dessa skäl är man ett svin och kan ryka på hets mot folkgrupp tex men fan ta den som tror på något annat än jag när det kommer till kost och hälsa – då smäller det direkt!
  Man får helt plötsligt säga snudd på vad som helst till oliktänkare.
  Och ve den jäveln som bara vågar gå omkring och va lite knubbig eller obrydd! Hur kan de bara med?!

  1. Därför att en del pratar som om det de säger är det enda som är sant och funkar, trots att de inte har så himla stor koll. Jag tycker att man får göra precis vad fasen man vill, när det gäller i stort sett allt, men jag gillar inte när folk sprider okunskap. Men ja, du har helt rätt. Folk verkar tycka att det är helt okej att hacka på en del saker (särskilt kost och av någon anledning är det okej att mobba deltagarna i melodifestivalen också).

  • Elena on november 5, 2012 at 08:41
  • Svara

  Haha, det har du rätt i – kost, knubberi å melodifestivalen plockar fram översittaren i oss!
  Underbart!

  1. Haha, och alla har självklart helt rätt och är berättigade till sina åsikter också 😀

  • Elena on november 5, 2012 at 10:41
  • Svara

  Jepp! (dom jävlarna!)

  1. Hahaha, japp! 😀

 2. daging yang kaya protein bisa menamba energi.
  bagai mana daging yang buruk buat di konsumsi?

 3. daging buruk bagi lingkungan. Daging yang baik adalah baik untuk konsumen!

  • Bettan on juli 7, 2013 at 23:05
  • Svara

  Jag äter lchf, men så snart jag fuskar med instickare av socker får jag en uppblåst mage.. likaså vid intag av vetemjöl…..varför?? Jo, visst.. hjärnan behöver socker, men inte en överproduktion utan låt kroppen själv bestämma detta och mjölet idag är fullständigt sönderslget som ger fel signaler för mage/tarm. Att inte äta kött (må tänka på miljön) men inte står det och faller med bara köttprodukter. Äta Grönsaker, RÄTT sorts Fett och Protein har ingen dött av. Men för mycket socker och vetemjöl mår vi dessvärre inte bra utav (har erfarenhet av detta. Motion har Alltid varit bra! När man sedan kollar upp E-nummren som finns i allt vi äter… jaa… detta+för mkt kolhydrater… säger sig självt… fetare, fetare och fetare. Fruktansvärt när man ser dagsljuset för detta vad beträffar industin som ska tjäna pengar på bl.a E-nummer och smakförstärkare.. etc… resultatet blir ju självklart att vi blir sjuka eftersom våra kroppar INTE är ett reningsverk utan allt skräp och onyttigt stannar kvar i våra kroppar och resultatet, naturligtvis blir vi sjuka av gifterna.
  Nåja… När jag växte upp på 60-talet använde min mamma Både fet mjölk, grädde och smör i maten, men aldrig att vi barn blev feta… varför blir dom det idag, jo för att det Rätta fettet är borttaget till utblandat margarin (bara som ett ex)
  Trots alla misskrediteringar rörande LCHF fortsätter jag äta detta eftersom jag mår sååå mycket bättre, blir piggare, mer energi och det i sin tur gör att jag orkar mer (ngt BRA för Min sjukdom) Tror man känner själv Vad man mår bra av och inte!
  Tack för ordet. LCHFARE Beth

  1. Ja, alla är ju olika och tål inte lika mycket av samma saker. Men det räcker med en portion mat till varje (regelbunden) måltid, och jag tycker att det hör till sunt förnuft att inte äta socker, fikabröd eller snacks varje dag. Det är ju något man har fått höra sedan barnsben. Och visst använde man riktigt smör och fet mjölk mer förr, men inte åt folk saker som var onyttiga mer än någon gång i veckan – om ens det?

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: