Ölpriset kan höjas, men sänks aldrig

I dag stod det i tidningen om att den regniga sommaren riskerar att höja ölpriset. Det är svampangrepp som hotar den svenska skörden av malt, och på kontinenten är det problem med humleskördarna. I USA är det torkan och bränderna som ställer till det. Bara på några veckor har priset på malt gått upp med 25%. Och det kan man ju förstå, att priset stiger när tillgången är liten. Men alla år när det är bra skördar, har priset på öl sjunkit då eller? Nej, just det.

Mig påverkar det ju knappast, för jag tror att jag har druckit två öl på hela sommaren hittills. Jag pallar ändå inte med att dricka mustiga, smakrika eller tunga ölsorter, utan nöjer mig med ljusa, lättdruckna pissiga varianter. Just för att de inte smakar särskilt mycket. Jag önskar faktiskt att jag gillade öl mer, men jag tänker inte ödsla så mycket energi på att lära mig dricka det nu, och särskilt inte om det ska bli dyrare.

Öl. Ölpriset kan höjas men aldrig sänkas.

Dricker inte folk generellt mindre när det är regnigt ändå? Konsumtionen av öl och lättdrucket vin brukar väl öka  ju finare väder det är? Och eftersom sommaren har regnat bort hittills borde ölförsäljningen rimligtvis ha sjunkit, så det lär ju inte ta slut i alla fall. De som drabbas värst är väl de som väntar utanför mataffärerna på söndag morgon för att köpa några 3.5:or för att hålla sig flytande tills systemet öppnar… Hur som helst, frågan kvarstår. Om en dålig skörd motiverar höjda priser, borde det inte vara tvärtom då också? Jag kan inte tänka mig att marginalerna är så små att de just bara går runt när det är en god, eller normal skörd. Höjningen av ölpriset förblir ett mysterium.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/07/olpriset-kan-hojas/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.