Torkade tomater

Såg den här skylten på Ica, hängandes över det gigantiska bordet där alla sorters tomater ligger. Så här står det (bland annat) angående torkade tomater:

Torka själv – skiva, pensla med olja, baka i 90 grader 4 tim. Fyllas med smakfulla ingredienser.

Torkade tomater i ugnen? Nej, ugnsbakade.

Men det stämmer väl inte riktigt? När man torkar något har man en mycket lägre temperatur. Käkar man strikt enligt raw food äter man väl inget som har blivit upphettat till över 46 grader, eftersom maten faktiskt är tillagad då. Visst, det kanske inte är så stor smakskillnad, men det här är inte ett recept på torkade tomater – det är ugnsbakade tomater. Man penslar inte tomater med olja innan man torkar dem, däremot kan man med fördel marinera dem i olja efter att man torkat dem.

Efter fyra timmar i ugn där fukten inte kommer ut har det inte hänt så mycket. När man googlar efter recept på torkade tomater, så anger de allra flesta en väldigt hög temperatur, 75-100 grader. Det är väl helt okej, och uppenbarligen blir det väldigt gott, men vad är grejen med att inte skilja på torkad och tillagad? Inget av det här är viktigt, mest irriterande att folk inte skiljer på saker – särskilt ett stort företag som försöker vara matinspiratör också. Men nu till det enda som är riktigt viktigt: Vad fasen betyder den där sista meningen?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/11/torkade-tomater/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Ja du, det kan man undra….och hur fasiken fyller man en skiva?

  1. Ytterligare en mycket bra fråga! :mrgreen:

 2. Fylletomat, tror jag!

  1. Möjligen, eller fyllepersonal…

 3. Kanske skulle vara ”Fylles”? Så vitt jag vet torkar man matvaror i ugnen vid en viss tid men viktigt är också att ha luckan på glänt så fukten kommer ut.

  En anekdot om det där me dfukt är nar jag vid ett tillfälle kom ner i tvättstugan, öppnade dörren och fick halva östersjön i ansiktet.
  Tydligen hade något stolpskott i kåken fått för sig att tvätten torkar snabbare om man stänger all ventilation och drar upp elementet till max.
  Jag hittade den skyldige som efter en uppläxning om fukttransport och vad som egentligen händer när något torkar fattade piken.
  Undrar hur folk egentligen tänker? att de bara klarar av att leva utan en förmyndare. Lär de sig aldrig av misstag? Jösses……

  1. Möjligen, med tanke på hur resten var skrivet så är det svårt att veta!
   Hahaha, folk tänker inte, och när de väl gör det så verkar de missa några steg… ”Aha, jag har en idé, så gör jag.” – klart. Någon konsekvens? Inte då.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: