Snöröjningen i Stockholm

I dag måste jag försöka åka till skolan efter jobbet, så det blir en jobbig. Först ska jag ta mig fram till jobbet, och blir det lika illa som i går eller dagen innan, så kan det ju ta sin lilla tid. Jag är försiktigt hoppfull. Hörde på nyheterna att det kommer att ta uppemot en vecka att frakta bort snön från vägarna, och med tanke på hur smala gatorna var mitt i stan så lär det ju dröja ytterligare ett tag innan de plogar i förorterna. Det går nästan inte att köra på gatorna här. Snöröjningen i Stockholm går ju faktiskt inte att jämföra med en liten ort.

Jag är så less på alla hånande kommentarer på Facebook och andra sociala medier, där folk som bor norröver klagar över hur dåliga stockholmare är på snöröjning, och på att ta sig fram när det har snöat. Men de glömmer ofta att ta i beräkning att vi faktiskt har en kollektivtrafik, som förutom tåg och tunnelbana även består av 450 busslinjer, vilket innebär tusentals bussar. Såg en bild med lite statistik kring det här, så här stod det:

Stockholm har ungefär 4300 gator, 100 spårvägsstationer ovan jord, 1.4 miljoner invånare, 500.000 fordon som passerar genom stan på ett dygn, 750.000 resenärer i lokaltrafiken varje dag.

Du sitter på en ort med en handfull vägar, en handfull invånare och 2.53 traktorplogar/snöskotrar/snöslungor per capita och tycker att stockholmare är patetiska som inte klarar av 40 cm snö.

Tänk igen.

Buss. Om snöröjningen i Stockholm.

Dessutom går det inte att jämföra antalet bilar i ett län med två miljoner invånare, med antalet bilar i valfri håla i Norrland (jag har bott i en, jag vet hur det funkar där också). Dessutom är traktortätheten lägre här, dubbdäck förbjudna på sina håll, och framför allt: Det finns ingenstans att lägga snön som ska bort, så vad tror de?

Man får inte dumpa hur mycket snö som helst i vattnet, för det räknas som miljöfarligt avfall. Det måste köras bort. Och det finns liksom ingen ledig gräsplätt någonstans att samla den på, utan att den skymmer sikten eller gör det svårt för bilar att ta sig fram. 29 lastbilar snö har forslats bort bara från området kring Hamngatan och Sveavägen. Så tänk efter och skärp er, ni som tror att ni är roliga när ni påpekar hur dåligt det är i Stockholm, för ni framstår inte som särskilt smarta.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/12/snorojningen-i-stockholm/

12 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Det visste jag inte att folk är så korta i huvudet att de tror att snön blåser bort av sej själv. Och i en miljonstad… Är inte inne så mycket på FB, så jag slipper dumma kommentarer. Men jag bor på landet och vi är ca 2.500 hushåll här. Och ändå så är vägarna i färdigplogade. Och sen är det ju så som du påpekar: Vad ska snön fraktas. Vi har en sjö. ren och fin. Men där får de heller inte lassa av snön. Så de som gnäller över stockholmare kan ta sej någonstans och tänka innan man säger något.
  Ha en bra dag Klara!

  1. Precis så är det! Tack detsamma och kram!

 2. Jag har skrivit fel. Skrev vägarna i färdigplogade. Det ska vara inte färdigplogade.

  1. Jag gissade det 🙂

  • Tatiana on december 8, 2012 at 13:59
  • Svara

  Jag har hört det till leda om hur korkade vi 08:or är .

  Tänk om jag då jag är uppe i västerbottem skulle fräsa tillbaka och kalla dem för indolenta bonnläppar ( bla ) . Jag tror fan jag gört !
  Kram

  1. Ja, gört!! Kram!

  • Norrlänning on november 10, 2016 at 23:50
  • Svara

  Ni otroligt korkade stockholmsjävlar tycks tro att alla norrländska städer har 100 invånare per by, att det inte finns städer i Norrland. Ni kan garanterat inte ens nämna några städer i Norrland, än mindre några landskap eller län.
  Ni kör bilar i vinterväglag utan vinterdäck, äger inga fönsterskrapor, bilsopar eller skyfflar/spadar.
  Ni kan inte köra i snö. Ni är inte förberedda inför vintern! Ta för helvete och köp en skyffel och skotta din jävla parkering själv. Men eftersom ni är så dumma får vi norrlänningar nöjet att skratta och håna er VARJE år! Och det ÄR riktigt jävla ROLIGT!!! ???

  1. Är du allvarlig? Jag har bott i Norrland i många år (både landsbygd och större stad) och känner till hur enkel och okomplicerad snöröjningen är där. Och att det finns betydligt fler plogar och traktorer per capita. Även i de större städerna finns det enorma ytor.

   Det är nästan en miljon människor i lokaltrafiken varje dag här, och det går inte att att ploga upp en snövall här och där. 4300 gator. Var föreslår du att man ska göra av snön som faller i Stockholm? Har du helt missat att den måste transporteras bort, i värsta fall flera mil bort? Var föreslår du att den som skottar sin parkering ska skyffla bort snön? Jaha ja, till trottoaren bredvid så att de boende i huset inte kommer förbi utan att gå ut på gatan så att hela trafiken måste stanna? Eller blockera porten? Och jag antar att du jämför det här snöovädret i veckan med det värsta ni hade i Norrland tidigt på vintern på 111 år också, som det här var?

   Du är ett klockrent exempel på en fördömande, fördomsfull, ignorant bondläpp. Det har ingenting med att vara norrlänning att göra. Det är bara definitionen på någon som inte ens kan föreställa sig ett problem i en större skala.
   “Jag spillde sås på min jobbtröja som jag måste använda om två timmar, jag måste tvätta den nu på en gång” eller “Jag spillde sås på 50000 jobbtröjor som ska användas om två timmar, jag måste tvätta dem på en gång”.

   För övrigt brukar inga andra än fördömande ignoranta människor säga åt folk med funktionshinder “ta för helvete och köp en skyffel och skotta din parkering själv”.

  • Norrlänning on november 11, 2016 at 00:01
  • Svara

  Kom i håg att Sverige är ingenting utan Norrland. Det är norra Sverige som försörjer Sverige till största del. Vi skulle klara oss bra utan er i söder, men ni behöver oss! Sug på den, Fjollträsk!

  • Norrlänning on november 11, 2016 at 00:16
  • Svara

  Umeå, Gävle, Sundsvall, Luleå, Skellefteå, Östersund, Örnsköldsvik är större städer i Norrland med allt från 120.777 invånare till 55.576 invånare. Fem gator…dumma jävla 08:0r!!

  • Norrlänning on november 11, 2016 at 00:27
  • Svara

  Jalla norrlänningar bor inte i skogen med våra renhjordar och äger minst en traktor, EPA-traktor, flera gammal Volvo-bilar och flertalet skotrar. Nej, vi bor i städer! Men vi vet att vintern kommer. Sen finns det dumskallar som påminner starkt om er sydlänningar – de äger inga vinterdäck, knappt ens sommardäck, kan inte köra i snö och har inget vett i huvudet när de ger sig ut i trafiken.
  Våra bussar går på vintern för att det blir plogat. Är det halt kan de bli stående, men snö hindrar inte bilar, bussar, lastbilar eller plogbilar att ta sig fram. Inte i centrum och inte utanför.

  • Norrlänning on november 11, 2016 at 00:28
  • Svara

  *Alla (inte jalla).

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.