Tvätt, temperatur och miljö

I går tvättade jag. Och tvättade, sen gjorde jag det lite till. Vi tog hem all smutstvätt och alla kläder från lantstället i helgen, så jag passade på att köra några maskiner tvätt. Om man sprider ut det på en dag så går det ändå bara att köra tre maskiner, för jag har bara en sån där hopfällbar liten torkställning som rymmer en fullproppad maskin med tröjor och byxor. Alltså börjar jag med en sån, sen kör jag en omgång med sådant som ska torktumlas – underkläder, sängkläder, frotté och dylikt – och sedan en maskin kläder igen. Med lite tur så har den första omgången tvätt hunnit torka under dagen. Men oftast inte, såklart.

Jag ser ingen anledning till att köra torktumlaren till kläder generellt, men det är faktiskt så att alla plagg man bär närmast kroppen bör tvättas i 60 grader och torktumlas – oavsett vad tvättråden och tillverkarna säger. Multiresistenta bakterier och en del kvalster dör inte i 40 grader, även om tvättmedelstillverkarna gärna talar om för oss att deras pulver minsann gör rent i 30 grader. Visst, rent blir det, men bara på ytan. Inget av det som kan vara ohälsosamt dör, utan förökar sig. Det blir en större miljöpåverkan, men det räcker ju att tumla underkläder, strumpor och sånt. Och sängkläder, självklart. Inte katter, även om min gärna hjälper till att sortera strumpor.

Grå katt har kuddkrigg med strumporna i mitt tvättrace! Tvätt, temperatur och miljö.

40 grader får bakterier att växa till sig eftersom de trivs utmärkt i den temperaturen, och kan överföras till andra saker i tvättmaskinen. Jag brukar köra de flesta av mina bomullsplagg i 60 grader, för de tål det. Förr i tiden var det enbart 60 grader som gällde för bomull, men med tanke på miljön så står det numera på tvättråden att 40 grader rekommenderas. Inte att det är en övre gräns. Om plaggen krymper eller inte beror på kvaliteten på bomullen, snarare än hur varmt du tvättar den. För inte fasen blir ett bra lakan så litet att det inte går att bädda med, efter en 60-gradig tvätt och varm tumling. Och vem vill tvätta sina barns kläder i 40 grader efter en härlig omgång vinterkräksjuka eller diarré?

Ingen, vad jag vet. Det är ingen skillnad med bakterier från underkläder även om man tror att man är frisk. Man sparar mer på miljön genom att välja miljövänliga tvättmedel och tvätta ordentligt fulla maskiner. Och visst kan man fortsätta att tvätta kroppsnära plagg i lägre temperaturer om man vill, men då bör man tumla rubbet av det som går, eller hänga i hett torkskåp efteråt. Och skippa sköljmedlet, det är en riktig miljöbov. Hur tvättar du?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/09/tvatt-temperatur-miljo/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Lottaseptember 25, 2013 kl. 14:50
  • Svara

  Sköljmedel använder jag inte alls förutom en liten gnutta till ull eller rena syntetmaterial som fleece eftersom det annars lätt blir statiskt. Torktumlare har jag valt bort så jag hängtorkar all mintvätt istället och sparar energi på det samtidigt som det sliter mindre. Men när det gäller bakterierna måste jag göra dig besviken, de flesta skadliga bakterier dör inte förrän vid 67 grader så att tvätta i 60 grader istället för 40 gör inte någon större skillnad. Underkläder, handdukar och lakan tvättar jag därför i 70 grader. Tyvärr har det den effekten att vita underkläder inte håller sig vita så värst längre utan antar en väldigt tråkig grå nyans, men hellre det än att de är fulla med bakterier tänker jag. Blusar och toppar och annat tvättar jag däremot ofta på väldigt kort program (20 minuter) och bara 30 elelr 40 grader. Lukt och fläckar försvinner ju vid låga temperaturer men dessvärre inte bakterier, precis som du skriver.

  Lotta
  https://bloggnyheterna.blogspot.se

   • Klaraseptember 25, 2013 kl. 16:14
    Författare
   • Svara

   Hjälp! Jag trodde att det räckte med 60 grader om man tumlar det hett också, men det är kanske dags att dra upp 10 eller till och med 20 grader då! 😮 Jag läste förresten att många tvättmaskiner bara håller den temperatur programmet anger när vattnet spolas in närmast elementet, sen sjunker den drastiskt. Har man nåt eko-program drar den oftast ner 10 grader också…

   Bra poäng med korta program! Det är väldigt onödigt att köra blusar och sånt i två timmar. Och ja, visst är det lite synd på vita underkläder, men det finns många andra fina färger, och hygienen kommer först när det gäller underkläder. 🙂 Dags att koka tvätt!

  • Petterseptember 25, 2013 kl. 16:34
  • Svara

  Tvättar alltid i 40 grader även om jag vet att bakterier växer bra i den temperaturen. Bär man inte på några elaka baskelusker spelar det ingen roll. Det är inte så att vi är skitiga i den här delen av världen.
  Vi tvättar helt enkelt för ofta bara för att vi känner oss ofräscha. Bakterier behövs och inte alla är farliga. Allergierna ökar för att vi är för renliga och tvättar allt i höga temperaturer, använder bakteriedödande kemikalier med mera.

  Vem fan behöver sköljmedel eller triclosan? Så skitiga är vi inte. Varför var inga barn allergiska när jag var liten?

   • Klaraseptember 25, 2013 kl. 16:41
    Författare
   • Svara

   Håller med att de flesta tvättar alldeles för ofta, jag har inga problem med att använda kjolar eller blusar många gånger innan de hamnar i tvättkorgen. Går faktiskt utmärkt att vädra saker också.

   Håller med dig till stor del vad gäller alla antibakteriella medel och skit, men vad gäller just tvättande av lakan, frotté och underkläder så vill jag bli av med allt som går att döda med hjälp av temperaturen. Tvättråden för sådant från när jag var liten var i alla fall 60-90 grader, och inte 40 som i dag. Kanske det kan vara åt andra hållet också, gällande allergier och kvalster?

  • Tofflanseptember 25, 2013 kl. 19:13
  • Svara

  Jag kör det mesta i 40 grader, men har börjat avstå allt mer från sköljmedel. Kan dock inte göra det helt eftersom vi har så himla hårt vatten här.

   • Klaraseptember 25, 2013 kl. 19:39
    Författare
   • Svara

   Åh, just ja! 🙁 Det problemet har jag inte alls, tack och lov…

  • Lottaseptember 25, 2013 kl. 21:37
  • Svara

  Det är möjligt att det går lika bra att torktumla hett, är det över 67 grader så borde det ju räcka. Jag är inte så hemma på torktumlare. Det där med vattentemperaturen var ju intressant. Det skulle i praktiken innebära att om man ställer in 70 grader så tvättar man kanske bara i 40-50 grader. Känns ju ”sådär” bra. 🙁

   • Klaraseptember 25, 2013 kl. 21:43
    Författare
   • Svara

   Verkligen! Här hittade jag lite mer info om det: https://www.radron.se/artiklar/60-grader-var-knappt-45/ Jag ska köra allt en aning varmare hädanefter! 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.