Torkning och citrusfrukter!

I dag har alltså varit min första dag utan jobb, på riktigt. Det har gått bra, trots att jag är på lantstället. Det är ju alltid så när det är någon större förändring i livet, att det tar ett tag att ställa om sig. Men jag har varit sysselsatt ändå! Har pysslat lite med mina webbsidor, och så stod det på schemat att jag skulle vara huslig. Vänta, vilket schema…? Kommer ni ihåg att jag fick en citrusplanta när jag fyllde år? Det var en Calamondin, och nu har jag skördat en del av frukterna, och så här ser de ut. Jag bestämde mig för att prova torkning som konserveringsmetod.

Citrusplanta Calamondin, frukt. Testar torkning för att förvara dem!

De varierar i storlek mellan bigarråer och plommon, och själva fruktköttet är surt. Som en söt citron, ungefär. Skalet däremot, det är väldigt sött och gott – man kan äta hela frukten som den är. Tänkte först göra marmelad av dem, men det skulle bli så försvinnande lite. Skivade dem tunt, med skal och allt, och lät dem stå i ugnen flera timmar med luckan lite på glänt, på strax under 50 grader.

Huslig var ordet. Började den årliga vårstädningen av stugan också (ja, lite sent kanske eftersom midsommarafton är på fredag), för den gode R har inte riktigt kommit så långt. Han har fullt upp. Jag ägnade mig mest åt torkning av diverse fönsterbrädor, hyllor, sängbord, bokhyllor och sänggavlar, och jag hittade äckligt mycket pollen och damm här och var. Framförallt i sovrummet, inte konstigt att jag blir alldeles igentäppt i ansiktet när jag går och lägger mig.

R ska köra en omgång i och på sin bokhylla också, för jag orkade inte tömma den från allt mög. Sen får han ta och köra ordentligt på golvnivå med både dammsugning och torkning av golv, och extra noga vid lister och sånt. Det fastnar så mycket mög på en vinter så ni anar inte… Hur som helst, återkommer angående de små calamondinfrukterna och hur de blev sen – de är inte torra än!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/06/torkning-och-citrusfrukter/

2 kommentarer

    • Janna on juni 17, 2014 at 07:49
    • Svara

    Om du har ork någon gång så prova att sommarstäda sängen. Kan verka överdrivet men hjälpte mig när jag varje morgon vaknade med röda ögon. Ta hjälp av någon med att välta ur madrassen, tvätta madrassöverdraget om ni har ett sånt och dammsuga/våttorka alla kanter. Vi hade inte gjort det på typ tre år och det hjälpte mycket.

    1. Ja, det kan nog hjälpa! Jag torkade av sängkarmen, och bäddmadrassen är nytvättad. Ska be om hjälp med resten, för det är så himla irriterande när det alltid kliar!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: