Calamondin – en citrusplanta!

Ett par av presenterna jag inte berättade om i går är värda egna inlägg, och här kommer ett av dem! Jag fick en växt, en Calamondin. Det är en citrusplanta med små frukter som är ungefär lika stora som plommon. Jag har kollat på såna här många gånger, men aldrig kommit mig för att köpa någon – och dessutom har jag inte vetat om det går att äta frukterna eller inte. Men nu vet jag mer!

Citrusväxt Calamondin, citrusplanta med små gröna och orangea frukter

Det är en citrusplanta som är ganska vanlig i Asien, och man kan äta frukterna hela precis som de är, eller skala dem om man vill. Själva fruktköttet är tydligen ganska syrligt, och själva skalet är sött. Man skulle med andra ord säkert kunna göra en grym marmelad på dem, om de inte är så goda att äta naturella. Den är perenn – flerårig – och kan blomma och få frukt året om! Det innebär visserligen att jag måste lyckas hålla den vid liv, men jag tror att det ska gå riktigt bra. Det är alltid mycket lättare med saker som ger något ätbart.

Väldigt fin liten växt också, tycker jag. En av frukterna ser faktiskt mogen ut, så jag funderar på att plocka den i kväll och provsmaka. Det är proppfullt med små gröna runda bollar på plantan, som förhoppningsvis kommer att bli lika stora och orangea som den längst ner på bilden. Någon som har provat att äta såna här förut?

 

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/04/calamondin-en-citrusplanta/

8 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Jannaapril 14, 2014 kl. 14:07
  • Svara

  Jag har en sån där hemma, fast den är mer som en större buske än din växt. Frukten smakar faktiskt inte alls gott tycker jag, men marmelad är nog en bra idé. Min står inomhus men sen flyttar jag ut den på balkongen under varma sommardagar, då blir den lite extra glad och växer bra.

  1. Det ska jag prova också! Hoppas att den växer till sig ordentligt, för den är i alla fall fin att se på – även om frukterna inte skulle vara så goda! 🙂

  • Tofflanapril 14, 2014 kl. 18:40
  • Svara

  Nope, har inte testat, men det här är precis en sån växt som jag skulle gilla att ha hemma! Nu hoppas jag att mitt limeträd kommer igen, men det verkar tyvärr inte så…

  1. Jag har verkligen inga gröna fingrar så att jag hoppas att den här klarar sig länge! Kul med växter som ger något!

  • Petterapril 14, 2014 kl. 22:23
  • Svara

  Jag har ingen men nu VILL jag ha en. Tycker att din beskrivning av frukten lät lockande. Ska se om jag kan hitta något som liknar den där busken. 😀

  1. Jag har fortfarande inte provsmakat, men återkommer med en uppdatering så fort det är avklarat! 🙂

  • Dennisnovember 30, 2014 kl. 20:15
  • Svara

  när jag var i filippinerna fick vi sånt till varje måltid och vi åt dom bara gröna och små var de. något jag verkligen älskar calamansi kallas dom där

  1. Ja, jättegoda! Jag ska prova att äta några gröna när nästa omgång kommer, tack för tipset!

  • Söndagsmiddag och prylar -juni 8, 2016 kl. 19:08

  […] behövts ett tag. Har gluttat på mina krukväxter ett par gånger, och en har gått och dött. Min calamondin. Så här såg den ut när den var ny och frisk – det gör den inte […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.