Selfies

Jo, jag lovade ju att skriva ett inlägg om selfies*, efter en artikel jag läste på www.trueactivist.com för ett tag sedan. Men det blir nog inte så kul, det är mer en reflektion över hur dumt det är. Artikeln handlade om att den växande trenden med att ta selfies (eller självisar om ni så vill) med mobiltelefonen är kopplat till mentala hälsoproblem, tvångsföreställningar och en besatthet kring utseende. Enligt psykiater David Veal, som arbetar med dysmorfofobi (inbillade utseendedefekter, Body Dysmorphic Disorder), har två av tre patienter tvångstankar kring att ta och posta selfies på sociala medier. Men först en liten lista med några av de vanligaste sorters selfies, för er som inte är bekanta med fenomenet.

 1. Ankläpparna eller pussmunnen. (Det gör dig inte snyggare. Du ser dum och desperat ut, men om du vill fortsätta så varsågod. Annars kan jag rekommendera att le i stället. Ankläppar kan appliceras på vilken som helst av de selfies som följer nedan, och det görs tyvärr alltför ofta.)
 2. På gymmet. (Det räcker tydligen inte att checka in med Facebook.)
 3. Med ett husdjur. (Vill du visa upp ditt djur? Fota djuret då!)
 4. I bilen. (Jag hoppas att du inte kör och använder telefonen samtidigt. Jaha, du har säkerhetsbältet på dig? Ja, det ska man ha, vad duktig du är.)
 5. En suddig selfie. (Ja, varför?)
 6. Nyvaken. (Nej, du är inte nyvaken på riktigt, du har ju fotograferat själv.)
 7. Låtsas sova. (Ännu värre. Det är ingen som tror att någon annan än du själv har tagit bilden.)
 8. Gravidmagen. (Skickas med fördel till familj och vänner, inte till hela internet och folk du inte umgås med.)
 9. Bilden föreställande dig själv som inte har ett skit att göra med din bildtext. (”Hade en kul kväll!” Jaha.)
 10. På ett flygplan. (Oj, så rik du måste vara som har råd att resa så. Sist jag kollade kom man till London för 200 spänn.)
 11. I en sjukhussäng. (Tydligen lite av en sällsynt pärla. Ju fler slangar och mer misär, desto bättre. Ehh, idiotiskt. Är man sjuk på riktigt kan man inte fota sig själv.)

Att lägga ut selfies ofta för att få njuta av andra människors reaktioner och komplimanger triggar njutningslystnad och uppmärksamhetssökande socialt beroende, vilket beror på antingen narcissism och ofta väldigt låg självkänsla, säger Pamela Rutledge i Psychology Today. Och när narcissismen förstärks och belönas av andra online genom kommentarer och likes, är det lätt hänt att förvrängningen av verkligheten blir mer permanent, och även den låga självkänslan. Trots att många gör narr av selfies och kommenterar negativt så är det tyvärr så att de som postar dem online antingen inte förstår det, eller förtränger det.

Det är inga konstigheter egentligen. En rolig grej i sammanhanget var att efter den här texten publicerade nyhetssidan ett antal av de vanligaste självisarna, med en kort beskrivning och en bild (!) till varje. De hade letat selfies på nätet och förstärkte alltså ytterligare dessa människors vanföreställningar eller låga självkänsla, haha! Jag avslutar naturligtvis med ett självporträtt, för sakens skull.

Jaha, du har en pälsmössa på dig mitt i sommaren, tycker du att det är roligt? Eller är det något pro-päls-statement?

Arga Klara i pälsmössa. Om selfies.

*Ordet selfie valdes till ”Word of the Year 2013” av the Oxford English Dictionary. Det definieras som ”ett fotografi man har tagit föreställande sig själv, oftast med en smartphone eller webbkamera, och laddat upp till en webbplats för sociala medier”.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/07/selfies/

2 kommentarer

2 pingar

 1. Jag gillar typen selfies där man bjuckar på sig själv och lockar fram skratt. Som typ du gör med den däringa björnf***an på skallen mitt i heta sommaren! 😆

  1. Hehe, det var lite varmt faktiskt! 😀

 1. […] se. Fan vad jag saknar dem, och att vara där. Jag saknar människor. Jag avslutar inlägget med en selfie från dagens korta promenad. […]

 2. […] mycket uppmärksamhet på sociala medier varje gång. Men ja, visst är det synd om er med axel-selfies, och visst är det sååå speciellt att armen är blå. Man up, för […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: