Ta hand om hjärtat

Det är så många som inte bryr sig om att hand om sina kroppar (och därmed även sina själar) när de kan. De tränar inte, de går inte ut och springer eller promenerar snabbt för att få upp och behålla en hög puls ett tag – de håller inte hjärtat i form. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige, runt 37-38% av alla dör på grund av problem med hjärtat. Och om man ser till hela världen så är det också den vanligaste dödsorsaken, tätt följd av infektioner på grund av parasiter.

Det är väl jobbigt att träna. Det är väl enklare att stoppa i sig snabbmat och halvfabrikat, för man ”har inte tid” när man har valt att skaffa familj eller tidskrävande hobbies. Konstigt det där, att folk helt plötsligt inte har tid, trots att man förr jobbade betydligt fler timmar per dag och halvfabrikat inte ens existerade. Men vet du vad? En vacker dag kanske du blir sjuk. Du kanske får en åkomma som gör att du inte kan springa eller gå, inte träna på gymmet, inte kan handla mat själv, och vanlig matlagning kan bli ett hinder också. Så blev det för mig. Skulle du inte ångra att du inte gjorde allt det där medan du kunde? Älska hjärtat, i dag.

Arga Klara i tröja med bröstkorg. Älska hjärtat!

Man vet aldrig om det en dag är för sent för att göra något. Och även om man har ett funktionshinder eller handikapp, så finns det saker man kan göra. Korta intervaller av vad som helst där man får upp pulsen så mycket man kan är egentligen allt som behövs. Det viktigaste är att man gör något, och inte stoppar i sig en massa skit. Visst, man vet aldrig vad som händer och alla kan bli drabbade, men statistiken talar sitt tydliga språk. Ingen vill väl egentligen dö av vällevnadssjukdomar i onödan?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/10/ta-hand-om-hjartat/

8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Maria on oktober 29, 2014 at 21:28
  • Svara

  Vilken snygg tröja du har? Vars har du köpt den?

  Ja att ta hand om sig är en bra investering, iallafall göra det man kan för en god hälsa.

  1. Tack! Den är ny och finns på H&M nu för 79 kronor tror jag att det var. 🙂

  • Tatina on oktober 30, 2014 at 08:06
  • Svara

  Ja, man behöver visserligen inte träna thaiboxning 🙂
  Man mår bra av att träna även psykiskt . Själen blir glad av att man rör på sig.

  Jag vet att på det äldreboendet som jag jobbade på så förekom /förekommer det sittgymnastik . Di gamle sitter i sin rullstol/ på en vanlig stol och gör armar med ben och armar , kastar boll mellan sig ( de som inte är för dementa ) . Två ggr i veckan . Mer sånt !

  1. Ja, mer sånt! Vi låter thaiboxningen vara tills vidare, tycker jag! 🙂 Allt blir lite bättre med motion, helt enkelt.

  • jorgen on oktober 30, 2014 at 19:28
  • Svara

  Legat på sjukhus ambulans o krampanfall. Det du skriver kan jag bara instämma i. Kram ☺

  1. Usch och fy! Ja, folk i allmänhet måste bli bättre på att ta hand om sig. Alla kan göra något!

  • Piia-Liisa on oktober 31, 2014 at 07:16
  • Svara

  Hej!
  Jag har min bassängträning två ggr/vecka samt den lilla träning jag får när jag sparkar mig fram med rullstolen inomhus. Igår (30/10 -14) fick jag prova/justera och hämta ur en helt ny rullstol, specialbeställd efter mina mått. 😀 Nu kan jag ta mig fram lätt, i en stol jag sitter bra i! Dessutom är den lättkörd för mina ledsagare när jag ska nånstans, som träningen t ex. Klarar mig ju inte själv längre 🙁 (Jag har också en tyngre transportrullstol med mindre och bredare hjul som jag kan använda om det är riktigt dåligt väder ute, t ex snöblask/modd med salt i. Det är ju inget jag vill ha inomhus precis.)
  Utan min bassängträning skulle jag vara helt fast i rullstolen. Nu kan jag gå lite utan stöd inomhus och lite mer med gåbordet. Försöker komma ihåg att träna med gåbordet åtminstone några gånger i veckan, men ska eg träna varje dag!

  All annan träning har jag fått sluta med, kroppen vill inte vara med. Och att bli liggande med helt låst bäcken på en brits hos sjukgymnasten, så att de fick hämta läkare från mottagningen för att ge mig muskelavslappnande/smärtstillande sprutor för att jag skulle ta mig från britsen gjorde jag bara en gång. Då skämdes jag, gråtande av smärta och totalt omöjligt att röra sig. I en träningssal med flertalet andra som också gick på sjukgymnastik.

  Att vara rädd om hjärtat är viktigt, så utöver min träning försöker jag gå ner en del av alla kilon jag gick upp när jag blev sittande i rullstolen och jag försöker tänka på vad jag äter. Men där varierar ju råden…

  Önskar dig, Klara och alla er andra också Lycka Till med att vara rädda om hjärta och kropp.Det är ju den enda vi har, och då får vi göra det bästa möjliga ur en, många gånger, nästintill omöjlig situation!

  1. Hej! Vi ska ju inte träna på annat sätt – vanlig sjukgymnastik och träning har riktigt dålig effekt på oss på kort tid (eftersom vi blir mycket sämre) och ingen eller väldigt liten effekt på lång sikt. Det skadar mer än det gör nytta, därför är bassängen så viktig. Eller som Tatiana skrev ovan – sittgymnastik där man rör på armarna och benen! 🙂

   Det finns konstigt nog något för nästan alla, oavsett hur sjuk man är. Ofta handlar det om vilja och folks förutfattade meningar om vad träning är – att klämma ihop en skumgummiboll några gånger så hårt jag kan är träning för mig, precis som att stå stilla och skyffla undan så mycket vatten jag kan i bassängen, eller cykla på träningscykeln i tre minuter så att jag får upp pulsen.

   Tack detsamma!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: