Citronkladdkaka

Såg ett recept på en citronkladdkaka häromdagen som lät ganska gott. Jag hatar torra kakor och bullar, småkakor (med undantag för pepparkakor) är det värsta jag vet. Det bara smular sig och dammar i munnen, och det är svårt att svälja. Jag har ofta svårigheter med att svälja både mat och dryck, men torra saker är helt omöjligt.

Därför gillar jag kladdkaka och bullar med för mycket smör som är för lite gräddade. Hur som helst, jag modifierade receptet så att det blev mycket godare, och här får ni det. Det är det allra mest grundläggande kladdkakereceptet du kan tänka dig, men med kakaon/chokladen utbytt mot citron. Det går att byta ut mot vad som helst med kraftig smak, egentligen.

Citronkladdkaka

 • 1-2 citroner
 • 150 gram smör
 • 3 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2½ dl vetemjöl

Smält smöret, tvätta citronen noga, riv skalet (bara det gula), pressa ut 3-5 msk saft. Rör ihop allt (även citronskalet) utom citronsaften till en jämn smet, och tillsätt sedan citronensaften. Börja med 3 msk, och tycker du att det behövs mer citronsmak så häller du helt enkelt i ett par matskedar till efter smak. Eventuellt kan du behöva en halv tesked potatismjöl så att det inte blir alltför rinnigt. Grädda i en smord och bröad form (antingen med ströbröd eller kokos) i 200 grader, 18-25 minuter beroende på ugn och önskan om kladdighet. Garnera med vad fasen som helst när den kallnat.

Citroner, citronträd

Originalreceptet hade fått många positiva kommentarer om att det var en god citronkladdkaka, men smeten smakade ju inte ett skit – det skulle bara vara en ynka matsked citronsaft i originalet. När jag provsmakade smeten med 1 msk saft så smakade det bara sockerkakssmet om den. Ska det smaka citron om en kaka så ska det verkligen smaka citron, annars blir det mesigt.

Frågade R om han tyckte att det lät gott: ”Nej.” Nähä, så jag ska inte prova att baka någon? ”Öh, jo, kaka är bra.” Eh, jaha… En tydligare karl får man leta efter. Han åt den med god min och den fick 9 av 10 i betyg!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/11/citronkladdkaka/

2 pingar

 1. […] Lingonsylt är gott till. Eller glass. Eller grädde. Eller varför inte lingongrädde? Eller inget alls. Så, varsågoda! Pepparkakskladdkaka passar finfint till adventsfikat eller i stället för andra risiga efterrätter på julen. Gillar ni andra smaker än choklad på kladdkakor kan jag även rekommendera min finfina citronkladdkaka, som är riktigt ljuvlig och citronig – ni hittar receptet här! […]

  • Modifierad citronkaka -november 15, 2014 kl. 08:35

  […] år sedan som blev riktigt bra – du hittar det här, och receptet till citronkladdkakan här. Passar riktigt bra till adventsfikat eller julfirandet. Eller bara för att den är så jävla […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.