Husläkaren vägrar lyssna, kan inte förstå

I dag var jag alltså på läkarbesök hos husläkaren. Hon hade fått en lunta information relevant för mig, medicinska artiklar och mer lättläst info från EDS riksförbund om medicinering, stödjande hjälpmedel, gånghjälpmedel och generell information om hur min kropp påverkas av saker som träning och ”småsaker” som att laga mat eller dammsuga. Husläkaren hade en annan läkare med sig som bara satt och lyssnade, och hon kändes verkligen aggressiv. Så fort jag sa något avbröt hon. Vad är det för kommunikation?

Det där med gånghjälpmedel och andra saker hade hon antingen inte läst eller inte trott på, för när jag berättade att jag skulle prova ut en elrullstol i morgon så sa hon att hon hoppades att jag inte skulle använda den. Öh, va? Den är ju nyckeln till att komma ut mer! Den är ju vad som gör att jag inte sliter så hårt på leder och brosk, och i förlängningen får mindre smärta och färre luxationer!

Jag började med att ta upp det mest akuta – förlänga mina recept. Det gick hon inte med på, för jag åt alldeles för mycket smärtstillande Trots att jag tog upp min kommunikation med företaget som tillverkar Norspan-plåster, så trodde hon inte på att de kunde ha kortare verkningstid och sänkte dosen i stället för att höja den, vilket de rekommenderade. Det är väldigt vanligt bland oss med knasiga bindvävsdefekter att mediciner antingen inte har någon verkan alls eller att de verkar betydligt kortare än vad det står på bipacksedeln. Så trots bifogad fakta i artiklarna, min egen erfarenhet av medicinen samt informationen från läkemedelsföretaget så trodde husläkaren inte på mig. Jag har ännu ungefär hälften av de smärtstillande jag hade tidigare, inget muskelavslappnande, inget kramplösande. Hon är som en bandspelare som hakat upp sig.

Hälsa, vård, EKG, hjärta

Sen bad jag om utskrifter på remisserna och remissvaren till och från Karolinskas reumatologklinik. De är bra att ha, eftersom jag har gjort en anmälan. De fick jag inte, trots att jag alltid fått det förut. Hon kände inte till reglerna kring det, men det står till och med i remissvaret jag fick att husläkaren kan ge mig det kompletta remissvaret. Hade med mig några journalkopior hon ville se, för jag vet att hon inte får tag på åtminstone en av dem eftersom kliniken inte längre finns.

Sen frågade jag om hon hade skrivit något intyg för att få F-kort hos tandvården, vilket hon hade lovat förra gången. Konstigt att jag inte hört något ännu – men det var för att hon inte hade skrivit något ännu. Sen fortsatte jag ta upp saker från min lista. Smärtbehandling inom landstinget och vitaminer på recept, och det blev nej efter nej. Till slut fick jag nog och berättade ytterligare en gång för husläkaren detaljer om hur jävla illa jag har det i min vardag ibland – som att jag kan gå utan mat för att jag inte får upp kylen, eller att jag kan ligga sömnlös natt efter natt på grund av smärtan och muskelkramperna som nästan sparkar R ur sängen.

Hon föreslog som vanligt ingenting förutom träning varje dag, långa promenader och ta mindre medicin. Och ta helvetesmedicinen Cymbalta igen, trots att jag har provat den i två gånger och blivit oerhört sjuk båda gångerna. Jag visste ju att hon inte skulle gå med på något mer – det har hon ju gjort klart gång efter gång, och går emot alla rekommendationer för patienter med EDS varje gång, men i dag var det extremt. Jag tror inte jag fick avsluta en enda mening.

Hon vägrade även att sjukskriva mig, trots att hon medgav att folk som enbart har ryggskott, diskbråck med nervpåverkan eller en luxerad axel kan bli sjukskrivna, så där tog det hela slut. Jag får det inte, trots att jag har allt det och en jävla massa andra besvär såsom nytillkomna reumatiska besvär och kroniskt trötthetssyndrom. Varför? Bra fråga. Hon sa att det var för att jag kunde jobba eller söka jobb en halvtimme om dagen (trots att 25% är två timmar om dagen), men varför kan de andra med ryggskott eller diskbråck eller saker ur led inte göra det då? Varför sjukskrivs de på heltid, men inte jag? Inget svar.

Husläkaren vägrar mig den vård jag enligt Hälso- och sjukvårdslagen har rätt till, hon anklagar mig tyst för att missbruka beroendeframkallande tabletter (hon sa något i stil med att hon trodde att det var de som gjorde att jag hade så ont, och jag åt alldeles för mycket, och nej du ska verkligen inte ha några som inte är syntetiska – trots att de syntetiska har ytterst liten verkan), hon vägrar hjälpa mig hitta något ställe som kan ge mig smärtlindrande behandlingar i form av massage eller OMT, hon misstror mig och hon går emot gängse rekommendationer och forskning. Särbehandling deluxe. Jag vet mycket väl att husläkaren oftast inte vet något om EDS (vart man än är), men jag hoppas att hon skäms för sin ovilja att tro och lyssna på mig.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/huslakaren-vagrar-lyssna-kan-inte-forsta/

22 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Jörgen on december 2, 2014 at 15:48
  • Svara

  Men vad i HELVETE!!!! Jag saknar ord..Anmälan det enda att göra. Patientnämnden finns på landstingets hemsida. Eller ring.

  1. Har redan kontaktat chefen på vårdcentralen, tar resten i morgon.

  • Farsan on december 2, 2014 at 15:48
  • Svara

  Kan hon räkna till hundra?

  1. Säkert, hon är inte dum, hon vill nog bara inte förstå.

 1. Tja, vad säger man. Det verkar som om de läkare du träffar anser att de är ofelbara och experter på precis allting. Det är lite märkligt att dessa läkare INTE har förmågan att vara öppna och nyfikna på nya saker.
  Hur kan de tycka att det vid ett sjukdomsfall är korrekt att ordinera X men vid ett att sjukdomstillstånd med liknande symptom INTE ordinera X? Mycket märkligt.
  Jag trodde i min enfald att läkare var som ingenjörer. Ständigt nyfikna på nya rön och att analysera enligt vedertagna regler. Hur kan man som läkare var helt ointresserad av hur patienten upplever sin sjukdom. Det ska väl vara en mix av bådas erfarenheter och kunskap som leder fram till en adekvat behandling.

  Det kanske är dags för dig att byta landsting. Jag har aldrig hört på maken. Hoppas verkligen inte att sossarna reagerar så länge till för inte gör dom det lättare för dig.

  1. Inte bara märkligt, felaktigt. Om jag ska vara tillgänglig för arbete med ryggskott, axel ur led och diskbråck så ska väl andra också vara det också? Nej, det var hemskt. Jag fick inte avsluta en enda mening utan att hon sa emot, och antydde att jag bara var ute efter beroendeframkallande mediciner.

  • M on december 2, 2014 at 18:14
  • Svara

  Det är nästan läge att lägga ut namnet på läkaren. Nästan. I alla fall tänker jag så i ilska. Hur sover människan om natten?

  Jag önskar så att du ska hitta en läkare som kan och vill hjälpa dig. Eller att en läkare ska ha turen att hitta dig, att vilja hitta någon att hjälpa. Bortom förkylningar och öroninflammationer. Och så önskar jag typ att du hade min läkare. Fast han kan nog inte så mycket om just EDS. Däremot tror jag han skulle vilja lära sig. Men han är ju så långt bort.

  1. Har fått tips på ett par läkare jag ska kolla upp. Dagens händelse är anmäld.

 2. Vafan…

  1. Ja, vafan!

  • Maria on december 2, 2014 at 21:06
  • Svara

  Det är ofattbart hur kan en läkare vara så emot att hjälpa sin patient. Jag blir så arg då jag läser det du skriver.

  Då jag var på medicinmottagningen i våras, kändes det som att prata med en vägg, det kändes som att läkaren redan bestämt innan jag kom att jag samlar vätska av medicinerna inte av någon annan anledning, (går oförklarligt upp i vikt mer än 15 kg) så allt jag sa kändes borkastat, togs några prover som sen togs om och efter det har jag inte hört av den läkaren nåt mer….fast jag förklarade att jag varit liten och svullen med samma mediciner så ville hon ändå tro att det var medicinen.
  Varför vill man bli läkare om man ändå inte ens vill försöka hjälpa sin patienter ?!

  Jag har tacksam för min reumatologläkare för utan henne vet jag inte hur de hade gått genom alla dessa år, med mediciner, operationer, hudproblem mm hon försöker alltid hjälpa mig, viljan finns.

  Du ska inte behöva ha det sådär, vara sjuk och inte få hjälp, det är inte okej på nåt plan!!!!! Fy f-n

  Lycka till, hoppas det ordnar sig så du kan få må så bra som möjligt!!!!!!

  1. Ja, det är konstigt hur man kan få ha kvar sitt jobb när de inte lyssnar på patienterna och säger emot precis allting, alla mina symtom, hur jag upplever mediciner och allt. Hur kan hon veta det bättre än jag, när hon knappt hade kände till EDS innan hon träffade mig?

   Jag hoppas få komma till en reumatolog också, jag ska skriva en egenremiss och hoppas att jag slipper anmäla fler ställen!

   Tusen tack Maria! 🙂

  • Emelie on december 2, 2014 at 21:39
  • Svara

  Va? Jag ryser av illamående när jag läser… och jag tycker såååå synd om dig och tänker (som så ofta när du bråkar) på alla som inte vågar/orkar eller förmår kämpa/stå upp emot/ifrågasätta/byta sin läkare. 🙁

  1. Ja, det finns folk som inte orkar leva för att de blir bemötta på det här sättet och inte får vård eller smärtstillande mediciner och behandlingar. Det får bara inte gå till så här – på sätt och vis är det väl tur att jag råkar ut för så många stolpskott och gör något åt det, så att någon annan kanske förhoppningsvis slipper, men kul är det inte! 🙁

    • Emelie on december 2, 2014 at 21:49
    • Svara

    Nej! Fy, verkligen inte kul, inte ens den starkaste orkar i längden… men har du inte fått sjukpension, måste du ändå ha sjukskrivning??

    1. Jag har bara sjukersättning på 75%, och är arbetssökande på 25%. Det fungerar dock inte att vara tillgänglig två timmar om dagen i det skick jag är i just nu. Jag får inte en krona i sjukpenning om jag är sjukskriven, men det är alltid bra att ha det på papper – att kunna bevisa att man har varit sjuk, när och hur.

    • Emelie on december 2, 2014 at 22:12
    • Svara

    Strunt är vad det är!

    1. Ja, och väldigt onödigt. Det gör absolut ingen skillnad för någon människa eller myndighet om jag är sjukskriven eller inte, eftersom jag inte får någon annan ersättning än min sjukpension från någon annan. Jag vill bara kunna bevisa när och hur sjuk jag har varit. 🙁

 3. Så förbannad o ledsen för din skull…

  Fass för vårdgivare om Norspan:
  ”Varje Norspan hudplåster ger en stabil tillförsel av buprenorfin i upp till sju dagar”

  Det står ju t.om UPP TILL sju dagar… dvs absolut möjligt med kortare effekt..

  Kram!

  1. Ja, jag hade dessutom kontaktat företaget som tillverkar dem och hade med mig deras svar: vissa patienter kan behöva byta oftare och vi rekommenderar en högre grunddos utifrån patientens besvär. Nej nej, hon sänkte dosen! Tack snälla och kram!

  • Anonym on oktober 30, 2015 at 00:53
  • Svara

  Jag blir otroligt ledsen över det du skriver. Verkligen så oerhört ledsen! Din doktor trampar på dig och pissar i din mun. Det här ska du inte acceptera! Aldrig! Aldrig! Strunta i patientnämnden! De är överhuvudtaget inte behjälpliga! Förbannade knähundar!

  Du ska IVOanmäla henne för att hon godtyckligt drar ned doseringen. För utebliven behandling, och att hon tycker att du är missbrukare. Anmäl även verksamhetschef då de endast håller om ryggen!

  Jag har anmält över 10 läkare och deras verksamhetschefer. Ibland frias de trots fel och brister ibland fälls de.
  Se bara till att skriva formalia, samt bemöta vad hon tycker. Typ det du skrev att:Vi beklagar att du känner dig misstrodd..
  Bemöt det sakligt! Inga aggressioner eller något, utan rent sakligt.
  Utan att hon underlåter korrekt behandling pga attitydproblem. Att hon utan kompetens drar ned på andra läkares rekommendationer och därmed utsätter dig för stor fara.
  Strunta helt i verksamhetschefer och patientnämnd.

  Kontakta
  Björn Brage, samt Erik Ward och Göran Söderlund för hjälp att driva dina ärenden. Detta klarar du inte själv då läkarna stigmatiserat dig, så detta resultat får du av vem som helst öppnar dina journaler. Tyvärr!
  Du har hamnat i en riktigt ond cirkel! Men du måste ha proffshjälp! Att driva förvaltningsrättsliga mål kostar dig inget, men du får heller ingen rättshjälp i sådana ärenden. Civilmål kostar. Men inte dessa.
  All kram till dig.

  1. Jag anmälde henne och hon fick sluta på vårdcentralen, men vad som hände med henne sen vet jag inte. Har en vettig husläkare nu, i alla fall. Tack och kram!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: