Rulle med joystick

Det gick sisådär på hjälpmedelscentralen i går. Först berättade de om olika typer av elektriska rullstolar, och jag berättade vad jag skulle ha den till. Vi kom överens om en liten och lätt med joystick, men sen blev det lite svårare. Berättade om problemen med subluxerande och luxerande högeraxel, och på alla de varianter de hade satt det en joystick längst fram på armstödet.

Det funkar inte, dels för att jag inte kan vila armarna på armstöden, oavsett hur låga de är, och dels för att axelleden hela tiden skulle vara aningen utåtroterad. Efter lite problemlösning, en massa skruvande, fixande och tänk återkom teknikern med någon slags förlängningsarm man kunde fästa joysticken på i stället, och vrida den inåt så att jag har den över knäna i stället. Det blir inte helt perfekt, men det kan funka. Vi testade olika sittdynor (väldigt sköna!) och fotplattor, och de ska jobba på att försöka sätta ihop en utefter mina förutsättningar. Det blir lite pussling, skruvande och modifiering, men de trodde sig kunna lyckas.

Verktyg

Sen åkte vi ut och körde lite. Inga problem, jag gasade på, och det var väldigt lätt att svänga och vända även med originalplaceringen av joysticken. Tyvärr pallade jag inte mer än ett par minuter innan jag var tvungen att vrida mig över hela stolen och köra med vänsterhanden i stället, så det blev ingen lång tur. Det lät på teknikern som att de kanske skulle lyckas fixa till det, men jag känner mig ändå lite osäker på hur det kommer att bli.

Det kommer garanterat inte att bli rakt framför mig i knät, men det kanske kan fungera ändå. I dag har jag nackspärren från helvetet efter den där lilla turen. I vilket fall som helst kommer det att bli bättre än innan, men det dröjer innan de har byggt klart och jag får hem dem. I januari, trodde de. Jag hoppas att de lyckas vid första försöket.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/rulle-med-joystick/

4 kommentarer

1 ping

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Kul att det är något som i alla fall funkar hyfsat. Tänk att en sån där liten detalj som en styrspak som annars känns helt perfekt kan skapa problem för någon annan.
  Förlängningsarm låter som en ”permanent” temporär lösning. Man kan ju även tänka sig att hela panelen med joystecken vrids till den position du uppskattar. Eller det kanske var det som förlängningen gjorde.

  Låter illa det där med att du får nackspärr av att köra lite rulle. Är det sittställningen i kombination med vibrationer som orsakar det? Kan du avlasta med en nackkrage eller huvudstöd?

  1. Hela panelen ska med på förlängningsarmen, jag var lite otydlig! Nackspärren tror jag helt enkelt beror på att jag använde min dåliga arm att köra med – det tog ändå några timmar att prova ut allt, och då satt styrdosan på sin vanliga plats längst fram på armstödet. Har alltid lite nackspärr, men det blir värre när jag har axlarna åt fel håll. 🙂

 2. Aha… Där ser du, jag misstänkte nästan att det var så den däringa armen skulle fungera. Bra. Visste inte att axlarna kunder sitta åt fel hål. Kanske därför mina armar böjde sig bakåt häromdagen. 😀
  Måste vara jobbigt med permanent nackspärr. Jag gnäller ju när det bråkar ”lite” i den där böjen och blir grinig direkt. ;D

  Hoppas nu bara att ingen bråkar om du behöver rullstolen eller inte.

  1. De på hjälpmedelscentralen eller arbetsterapeuten bråkar absolut inte, men den där husläkaren jag var hos i tisdags sa: ”Jag hoppas att du inte kommer att använda den”…

 1. […] och jag var tvungen att försöka lösa situationen snabbt. Provade tack och lov ut en elektrisk rullstol, eftersom det lyckligtvis finns några personer som inser allvaret i min sjukdom. Var på en […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: