Mer om ”Mello”

Jag måste förtydliga mig: Självfallet såg jag inte på melodifestivalen i går. ”Mello”. Det skulle aldrig falla mig in att kolla på någon av deltävlingarna. Möjligtvis kan jag se snabbsammandraget av den europeiska finalen, men helst inte det heller. Jag har tusen bättre saker för mig än att titta på folk som inte sjunger särskilt bra, som till exempel att titta på färg som torkar eller sitta och vänta på den första tussilagon.

Jag kommer alltså inte att se någon av de andra tävlingarna framöver heller, jag tänker inte stödja skiten på ett enda sätt. Allt ”mello”-relaterat i butikerna ratas. Oftast är det chips, snacks, godis och taco-tillbehör, för det ultimata ”mello”-myset. Så originellt och nytänkande. Varför inte laga riktig mat, en god fisksoppa kanske, och gå på en riktig konsert i stället? Det är konserter så gott som varje dag, åtminstone i Stockholm. Många är helt gratis. Det gäller bara att se lite längre än ”känd från tv” för att hitta det som är riktigt bra.

Konsert, scen, publik

Mello” är inte heller ett riktigt ord, det heter Melodifestivalen. Orkar man inte säga melodi så kanske man inte bör prata alls. Och har man inte någon slags vettig referens när man bedömer musiken, som Bach som har hållit sig på topp de senaste 400 åren och som är en av orsakerna till att musiken låter som den gör i dag, vad utgår man då ifrån när man röstar?

Om det inte är musiken, är det då hur någon sjunger? Sällan, många av ”artisterna” skulle aldrig klara ett inträdesprov till en musikhögskola. Nä, det är oftast personen som sjunger, hur snygga de är och hur själva framträdandet ser ut som bedöms, i stället för musiken. Om man utgår från det så kanske man borde låta bli att rösta. Om man bortser från att det är farligt, så kan man jämföra det lite med att köra bil utan att kunna trafikreglerna. Det kan vara kul och man kommer fram, men man kan ha åsamkat andra människor problem på vägen. De som faktiskt är duktiga musiker. Så det så.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/02/mer-om-mello/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterfebruari 10, 2015 kl. 20:03
  • Svara

  Njaaa…. Nu behöver man kanske inte vara så pretentiös. Kultur har inget rätt eller fel. God eller dålig smak. Allt är subjektivt. Det jag gillar anser en hel del andra vara skräp och det innefattar även Bach, Mozart och de andra stora inom ”korrekt” kultur.
  Det heter ju pop just för att det är populärt. Rimligen borde ju det massorna gillar då per definition vara den kultur som är den rätta. 😀

  Gillar folk ”mello” får de väl göra det, så länge jag slipper lägga en massa energi på det eller får mitt liv stört av det spelar det inte mig någon roll. (Fast det är en löjlig tillställning.)
  Jag gillar tung heavy metal, Rammstein men inte hiphop eller Sonja Aldén. En hel del tycker nog att min musiksmak är helt skev. Jag anser tvärtom.

  Kultur är inte lätt och det största problemet är att det finns kultursnobbar som anser sig besitta den rätta läran om vad som är ”korrekt” kultur inom film, musik och litteratur. Jag håller sällan med dom.

  1. Nej, men det är svårt att tävla i musik. Det är som att tävla om vem som har målat den finaste tavlan eller den som skriver den bästa dikten. Ju mer man kan om ämnet, desto lättare är det att bedöma de olika delarna, men smaken är ju som baken och det finns inget rätt och fel. Jag gillar också rock men inte hiphop. Sonja och jag gick i samma klass på musikgymnasiet, och jag gillar henne men inte musiken hon gör. Jag tycker i alla fall att musiken hamnar väldigt mycket i skymundan i ”Mello”-spektaklet.

    • Petterfebruari 10, 2015 kl. 21:52
    • Svara

    Du har så rätt. Vem är bäst? Kanske är det precis som jag beskrev. Pöbeln röstar och den som får mest röster vinner. Majoritetsstyre heter det och funkar alltid så länge det inte gäller politik.
    Frågan vad som är god kultur kvarstår dock och kan endast försökas lösas med ändlösa debatter med inslag av rödtjut. Då händer det minsann grejer.

    Sonja är säkert snäll mot barn och pensionär men det gör ju inte att jag gillar hennes musik mer. 😀

    1. Hahaha, ja. Funkar alltid och blir alltid halvdåligt. Undviker sådana debatter, särskilt efter att den jag diskuterar med har druckit ett par glas rödvin…

  • Farsanfebruari 11, 2015 kl. 00:03
  • Svara

  Och jag vet varför det är en jävla massa dansare på scenen när någon står där och skrålar singback till syntetisk bakgrundsmusik. Det är för att det kan vara radioutsändning också.

  1. Precis!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.