Huvudfoting

Alla vet väl vad en huvudfoting är för något? Ett litet barns teckning av en människa, som består av ett huvud, oftast med ögon och mun, och så ett par ben som sitter fast direkt på huvudet. Ibland har de fötter, det händer att de har armar, men de har aldrig någon kropp. Benen är bara raka streck, och likaså de eventuella armarna. Jag har ritat en huvudfoting i det eminenta programmet Paint, så att ni som inte känner till huvudfotingar får se hur de ser ut.

Huvudfoting

Tjusigt va? Jag och R har funderat ett tag på vad huvudfoting heter på engelska, men ingen av oss kunde komma på det. Google hjälpte inge till heller. Så vad gör man då? Jo, man frågar en engelsman. R frågade en på sitt jobb, och trots en timmes funderande så kunde han inte komma på något ord i det engelska språket som motsvarade huvudfoting! Jag tyckte att det var väldigt märkligt, så även jag frågade en engelsman på mitt ”jobb”.

Han sa precis samma sak som den första engelsmannen; det finns inget ord för en sån figur. Det närmaste han kunde komma var ”stick man” men det är ju inte riktigt samma sak. Det är visserligen en streckgubbe, men den har en kropp, och då är det inte alls samma sak som en huvudfoting. Det är helt enkelt ett svart hål i det engelska språket. Headfooter.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/06/huvudfoting/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • morbror Oaseptember 9, 2015 kl. 20:43
  • Svara

  Så vitt jag listar ut är ”tadpole figure” eller ”headfooter” de mest använda termerna. Men ”leglin”, ”head-foot”, ”all-head man” och ”combined head and body” förekommer också.

  1. Åhh, tack! Googlade på ”tadpole figure” och hittade precis den typen av huvudfoting jag tänkte på. Ett mysterium är löst!

    • morbror Oaseptember 9, 2015 kl. 21:26
    • Svara

    Hamna tabu! Verkar som att tadpole betyder grodyngel och leglin betyder mjölkpall… vilket ju kan tyckas vara något underliga liknelser…

    1. På sätt och vis ja, men med ett barns fantasi kanske det går att få ihop det… Skulle nog dock ALDRIG själv kommit på att det skulle kunna liknas vid de sakerna!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.