Snabb vaccination utan dalt

Eftersom jag inte riktigt var i gångtillstånd i går, och det inte var något fantastiskt väder så att vi kunde sitta ute, så åkte vi en sväng med bilen. Åkte runt stan ett par varv och glodde lite på vad som händer i området. Det var även dags att fylla på depåerna av fästingvaccin i kroppen, för det var så gott som exakt tre år sedan sist jag fick en vaccination sist. Åkte till den portabla vaccinationskliniken – fästingbussen – där folk blev vaccinerade på löpande band.

Det gick verkligen skitfort. Det är en husbil där de sätter upp en liten kassa utanför ingången, och så skyfflades folk in och ut med mer eller mindre förvåning över att det redan var klart. De var ändå jäkligt bra på att inte dalta och inte lägga någon slags oro eller förväntning hos folk, och det är väl antagligen för att det måste gå så fort. Man kom in, satte sig på en soffa, blev decinficerad samtidigt som den som skötte varje vaccination sa: ”Snart sticker det till lite”.

Och mer sant än så kunde det inte bli, han tog mindre än en halv minut på sig att både decinficera och göra färdig sprutan. Och det var inte någon tvekan där inte, han stack med en hand och hade plåstret redo i den andra, och jag har aldrig varit med om att det går så fort förut. Dessutom är det tusen gånger bättre än när sköterskor ska hålla på och dalta, fråga om man är rädd och säga att det inte gör ont och går snabbt. Som om ungar inte blir nervösa av det. 350 spänn fattigare, men förhoppningsvis är det ett litet skydd mot elaka fästingar – det finns gott om dem här.

Fästing

Barnen fick inte nåt klistermärke, och kanske det är rätt väg att gå när det gäller folk som är nervösa eller rädda för sprutor eller tandläkare. Inget belöning när det är klart för att man har stått ut med något som är obehagligt, för det är inte särskilt obehagligt och bör inte heller framställas som det av de vuxna. Jag kan säkert ägna en hel dag åt att berätta om saker som gör betydligt mer ont – både i kropp och själ. Varför ska man hålla på att belöna bra, naturliga och nödvändiga saker som tandläkarbesök eller en vaccination egentligen? Att få behandlingen, dessutom så gott som gratis, borde vara en belöning i sig.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/07/snabb-vaccination-utan-dalt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.