Facebook nere blev huvudnyhet

I går kväll låg Facebook nere några minuter. Jag märkte det inte ens, men jag antar att det var irriterande för de som i stort sett lever sina liv där. Jag tyckte att det var desto mer irriterande att Expressen hade den nyheten högst upp på hemsidan.

JUST NU: Facebooks kollaps – stora problem
Under flera minuter låg sociala nätverket nere – oklart vad felet beror på

Oj, flera minuter. Hemskt. Alla som läser eller ser på nyheter regelbundet känner ju till att fler än 700 personer dog i Mecka i går – de blev ihjältrampade. En fruktansvärd händelse, ett vidrigt sätt att dö på. Men av någon outgrundlig anledning var det inte Expressens huvudnyhet efter att Facebook kollapsat en liten stund. Märkligt. Den fasansfulla händelsen i Mecka kom inte direkt efter Facebook-nyheten på hemsidan heller, för det stod om någon Hollywoodfru som fått en stroke före det.

Det är lika märkligt som det här med flyktingströmmarna. 60 miljoner människor är på flykt i världen, det är 42500 människor som får lämna sina hem varje dag. Det är ingen nyhet. De flesta flyktingar befinner sig i u-länder, men det är sällan det får någon större uppmärksamhet. Men när det kommer 5-6000 människor till Sverige på en hel vecka, oj oj vilket liv det blir.

Eller när ett lejon blir ihjälskjutet, då doneras det mängder med pengar till organisationer som jobbar med och för djur, men de där 60 miljoner människorna är det sällan någon som tänker på. Det sker mängder av händelser som liknar den 3-årige syriske pojken Alan Kurdis öde varje dag, men folk i allmänhet verkar ha en väldigt selektiv empati för människoöden och liv. Eller djurs öden.

Och när det blir en huvudnyhet att Facebook ligger nere några minuter samma dag som mer än 700 människor blir ihjältrampade, då är det något fel. Var är perspektivet? Skäms, människor.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/09/facebook-nere-blev-huvudnyhet/

2 kommentarer

  • Petterseptember 25, 2015 kl. 10:40
  • Svara

  Det stavas KÄNSLOR och POLITISK KORREKTHET. Media har en enorm makt och går enbart på känslor. Att Facebook ligger nere påverkar vår sociala närvaro. På Facebook uttrycker vi våra känslor om flyktingar, katastrofer och gulliga lejon. Därför blir en nyhet om Facebook stor.

  Det händer fruktansvärda saker varje dag men media väljer på något märkligt sätt att presentera det de tycker påverkar samhället eller vad de vill ta ställning till. 3-åringen som flöt i land var inte den första och har följts av flera men han flöt iland i vid precis rätt tillfälle för att kunna skapa en känslostorm utan dess like.

   • Klaraseptember 25, 2015 kl. 11:54
    Författare
   • Svara

   Ja – de värsta sakerna som pågår runt om i världen är det ingen som skriver särskilt mycket om. Det är väldigt märkligt… Visst är det bra att belysa de här sakerna som varit i media på sista tiden, men det händer liknande grejer varje dag runt om i världen, det har liksom inte nyss börjat. Men det är väl för långt ifrån Sverige för att folk ska bry sig.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.