Fotbollssupportrar och masspyskos

Fy fan för det där jävla kaoset som orsakas av fotbollssupportrar varenda gång det är match i stan. Det spelar ingen roll om det är på Friends arena, Tele2 eller någon annanstans, det är alltid riktigt vidrigt att försöka ta sig någonstans kommunalt eller ens gå i närheten av där de rör sig. Det är något slags masspsykos som sker bland vita män mellan 25.-50 år, som får dem att skrika, knuffas, vara otrevliga och riktigt störiga mot alla som tyvärr måste hem från jobbet.

Jag undrar hur det är i anslutning till själva fotbollsarenorna när det är match. Stället är ju mer eller mindre helt befolkat av fotbollssupportrar, eftersom många vanliga fotbollsintresserade människor inte vågar gå på match, än mindre ta med sig sina ungar. Visst finns det supportrar som är sjyssta och trevliga, men de flesta som åker i grupp till en match, det vill säga alla som åker tunnelbana, är högljudda och sjukt störiga. Inte fan bryr de sig om att någon har ett osynligt funktionshinder eller att ungen som sitter mittemot dem är livrädd för hur de ser ut eller vad de kan tänkas göra. Känslan för laget tar över helt och hållet.

Tele2 Arena och underhållningscentret Tolv. Shoppa med vännerna. Om fotboll och fotbollssupportrar.

Jag tycker gott att fotbollsklubbarna själva ska betala för bevakningen och de extra polisinsatser som behövs (!) varje gång det är match. Att det ens behövs talar ju bara för att det är stökigt, oavsett hur fredliga de säger att de är. Likadant vid alla sorters större evenemang, faktiskt. Låt de som är intresserade av det betala för det. Jämför hur mycket stök det är ute på stan efter ett derby, med hur det är efter en konsert eller ett schackparti, liksom.

Folk ägnar sig åt vad som närmast kan likna ritualer och ceremonier innan matcher, för att det ska gå bra för laget. Många går in i något sorts kollektivt trans, och i vissa fall dumhet. Eller som de kallar det: Öl och fotboll. För det hör till. Hur som helst, vad är grejen?

Ger lagsport människor som vill känna att de passar in någonstans ett andrum? Är det genom fotbollen, eller någon annan lagsport (trots att personen i fråga inte spelar själv) som en del människor kan vara någon? Och varför frågar dessa människor inte sig själva: ”Är det verkligen den här människan jag vill vara”?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/03/fotbollssupportrar-och-masspyskos/

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Pettermars 16, 2016 kl. 21:25
  • Svara

  Flockmentalitet och att stora grupper inger respekt i motståndaren?

  En kompis till mig är Malmö FF-supporter. Han är något obildad och när vi diskuterar varför det förekommer stök på arenor och utanför är det alltid polisens fel då de är för fega för att ingripa.
  Han inser att det finns problem och att vissa supportrar är idioter men det är ändå inget som klubbarna ska försöka lösa.

  Jag brukar nämna att det förekommer inget sådant inom skidsporten. Där hjälper man gärna sina motståndare med en stav om någon bryter en. Skidsupportrar dricker öl tillsammans och jämför statistik.

  Svaret jag får från min kompis är att så funkar det ju i ”bög-, eller kärringsporter”. Det påståendet visar något om hur det står till innanför pannbenet på många fotbollssupportrar.

  Fotboll däremot det är något som hårdingar fixar och en riktig man tar gärna några smällar och visar inte att det ibland kan behövas hjälp från någon annan. Blir det fel är det just ”någon” annans fel. Märkligt.

  1. Ja, tyvärr är det väl de som resonerar i de banorna som är de som syns och hörs (och som man stör sig på), och man hör ju exakt samma sak oavsett vilken stad man är i. Att bara säga att något är en ”kärringsport” säger ju en hel del om personen som resonerar…

  • Farsanmars 17, 2016 kl. 00:00
  • Svara

  Så lugnt det skulle bli i världen om man förbjöd fotboll och religion. Tänk att kunna lägga ner både polis och krigsmakt.

  1. Haha, ja. Fast vanliga ungar kunde ju få spela fotboll ändå, bara inte vuxna med stora matcher på arenor. 🙂

   • Pettermars 17, 2016 kl. 10:27
   • Svara

   Religion är jag med på. Det borde förbjudas omedelbums. Fotboll har inte, (ännu), samma problem som religion. Visst är fansen religiösa men fotboll kan vara kul att titta på.

   Polisen och försvaret har ju politikerna redan lagt ner. De anser ju det vara ett särintresse. Sent ska syndaren vakna. (När religionen tagit över i samhället.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.