Ny lag och lika värde

Som vanligt när man kommer hem från något är man antingen övertrött eller lite hypad – ofta både och – och så även i går kväll. Satt uppe ett tag och gjorde inte ett smack mer än att läsa några reportage och debattartiklar. Sen blev jag sur för att Sverige tillåter skit i en oerhört hög grad och har spenderat enorma summor på de som enligt Migrationsverket inte har laglig rätt att vistas här, medan jag som är en vanlig sjukpensionär går back flera tusen i månaden. Min akutvård kostar inte 50 spänn, som deras gör. Jag har oftast inte råd att åka till akuten. Jag har inte råd med mina mediciner eftersom allt inte ingår i högkostnadsskyddet, och jag har inte råd att köpa den vård som landstinget inte tillhandahåller – för det gör det inte.

De där 71 kronorna om dagen som nya invandrare och flyktingar får (de som har boende betalt) är en drömsumma för mig och många andra sjuka. Efter boende, sjukvård, mediciner, hemförsäkring och telefon så ligger jag redan på minus, men då har jag fortfarande inte betalat för mat, kläder, förbrukningsartiklar, oförutsedda utgifter, resor med lokaltrafiken och såna saker. Alla har rätt till en skälig levnadsstandard oavsett vem man är och var man kommer ifrån, det är jag den första att hålla med om, men varför räknas inte till de “alla” som ska kunna överleva på min pension? Att låna pengar, att hamna i beroendesituatuoner och inte kunna göra ett jävla dugg för att ha en dräglig vardag är den verklighet jag, vi, lever i.

Den nya lagen som träder i kraft i morgon kommer säkert att kosta samhället ännu mer än hur det ser ut nu. Vuxna invandrare som fått avslag på sina asylansökningar kommer inte att få bidrag. Folk kommer att försvinna, det kommer att kosta pengar att leta efter dem. Många unga vuxna kommer att hamna i kriminalitet, när deras hemländer inte vill styrka deras identitet eller ta emot dem, och de får inte stanna här. Och får inga pengar. Vad är sämst? Det går inte att avgöra. Jag vet bara att jag inte lär få det bättre, för när såg du senast en debatt i TV om de som hade stadigvarande sjukersättning, sjukpension? Jag har aldrig sett någon. Och nej, jag sympatiserar verkligen inte med främlingsfientlighet, det här inlägget har inte ens med den frågan att göra. Det handlar om att vi inte är värda ett drägligt liv, enligt beslutsfattarna.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/05/ny-lag-och-lika-varde/

11 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Maria Joelssonmaj 31, 2016 kl. 11:37
  • Svara

  Så rätt du har, aldrig har någon journalist visat på vårat “utanförskap”.
  Att aldrig ha råd med tandvård, ortoser för en artrosutsliten kropp, de dyraste smärtlindrande medicinerna osv osv.
  Att åka på semester el förgylla vardagen med något extra gott är rena utopin.
  Umgås med avlägsna släktingar eller uppvakta barnbarn på examensdagar, ja listan kan göras oändlig av allt vi inte kan för att vi är födda med en felaktig mutation.
  Allas lika värde gäller inte oss Edsare eller någon av alla andra som tvingas leva på sjukersättning.
  Man kan undra varför inte vi platsar bland alla snyftreportage i TV och kvällstidningarna.
  Vi kanske ska börja skrika att vi blir kränkta det kanske kan vara en väg framåt?!

  Att bli gammal är inte så lätt alla gånger, att bli gammal med Eds är ett rent helvete.

  1. Ja, att ens ta en fika med en vän eller ha någon som kan följa med så att man kan komma ut i det fina vädret är tydligen saker vi inte förtjänar eller har rätt till. Man vågar knappt tänka på hur framtiden blir.

 1. Omg vilket bra inlägg. Så jävla sant, nu är inte jag sjuk eller ja det beror på hur man ser det, men jag vet att det är super tufft, jag vet i fasen vad som börjar hända med Sverige, man slår på dem som redan ligger ned, och dem som har det bra har det bra helt enkelt och berörs inte ett dugg av detta. Kram

 2. Det är hemskt, men det värsta är att politiker aldrig pratar om det här! Om något vad gäller “sjuk” berörs så är det antingen personal inom sjukvården eller så gäller det de som är sjukskrivna – inte oss som har funktionsnedsättningar eller sjukdomar som gör att vi aldrig mer kommer att kunna arbeta och får “sjukpension”. Jag tror inte ens att de flesta vet att det är tänkt att man ska kunna betala för ALLT och dessutom leva på mindre än 10000 kronor FÖRE skatt!

  • Pettermaj 31, 2016 kl. 19:17
  • Svara

  Allas lika värde gäller endast den som inte är född svensk. Den nya lagen är helt rätt men kommer inte att betyda ett dugg.

  Svensk byråkrati lider av ett systemfel där ingen har något ansvar alls. Alla kan skylla på andra eller att något hamnar mellan stolarna. Det saknas vilja uppifrån att ta ansvar då det kan “gynna” SD eller. Märkligt också att redan gällande regler bortses från då det gäller “utsatta grupper” men bara om de inte är svenska. Jävla trams.

  Det är mycket märkligt att den som inte får befinna sig i Sverige ändå stannar och får bidrag eller stöd medan en svensk inte kan få samma stöd. Allt hänvisas med “tänk på barnen” eller “det är synd om…”
  Det är mycket märkligt att den egna befolkning kommer i andra hand. Det gynnar ingen. Allra minst de som behöver hjälp men sanningen är att politiker på riksplanet och även en hel del på lokalplanet inte verkar begripa att det finns personer i den egna inhemska befolkningen som även de kan behöva ett bättre stöd.

  Jag vet vad jag kommer att rösta på nästa val och det skäms jag inte för. Pendeln börjar svänga och det är dags att se om sitt eget hus först.

  1. Ja, trams. Det är tydligen skillnad på folk och folk. Man kan ju tycka att sjukpensionärer är en av de mest utsatta grupperna och de med generellt lägst livskvalitet, men det verkar inte spela någon roll.

   • Farsanmaj 31, 2016 kl. 22:05
   • Svara

   Så sant!

  • Mariejuni 17, 2016 kl. 07:31
  • Svara

  Det är helt “sjukt galet” Vi borde kunna föra en debatt kring detta, sjukersättningsinlägget, patientavgifter som höjs med flera saker…och i vissa län, kostar nu ambulansen 500 kr utan egen inkomst som ung vuxen, hur fasiken skall du ha råd – skall du spela roulett med ditt liv och ta en taxi eller åka bussen, fast du har behov av ambulansen eller som gammal med en misstänkt hjärtinfarkt t.ex Hur tänker man då man tar såna beslut,…?

  “utrensning” det är vad som pågår i detta land…

  1. Japp, det är inte rimligt att man ska betala för ALLT och dessutom ha råd med lyx som en telefon eller en dator eller mediciner. För det är lyx när man är fattig.

    • Mariejuni 18, 2016 kl. 16:35
    • Svara

    Nää…verkligen inte rimligt eller rätt…man säger ju att detta land är ett sånt bra land med gratis sjukvård med mera men det stämmer ju inte! Och, ja…då man är fattig så blir verkligen dator/telefon lyx och är man fattig kan man sällan spara så då blir det extra tung om en oförutsedd utgift kommer – större klumpsumma, för dom pengarna finns ju aldrig!

    Hur kan man få till en förändring, är frågan? Vad skall man göra och hur kommer det gå för dom unga i framtiden?

    1. Systemet kommer att krascha, det är nog bara en tidsfråga – och det är inte särskilt långt bort. Vad som kommer hända med oss eller framtida sjukpensionärer vågar jag inte ens tänka på!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.