Åldersrekommendation för Lego

Tycker alltid att åldersrekommendationer på leksaker och böcker verkar så konstiga. De är väl ganska väl tilltagna, ungefär som bäst före-datum, så att det inte blir hur fel som helst. Och så att människor som inte vet något om barn – trots att de själva varit ett – lyckas köpa presenter och julklappar.

Hur kan man inte veta ungefär vad man själv eller de flesta ungar gillade i en viss ålder, om man inte är så gammal så att man har glömt? Märkligt. Hur som, Lego är ju alltid en populär grej, för barn i många åldrar. Men har du fyllt 100 är det kört, för på paketet står den rekommenderade åldern mellan 4-99 år.

Sorry, du får inte leka med Lego längre. Du kan tappa en på golvet och bryta lårbenshalsen när du försöker plocka upp det. Eller bli yr och ramla och slå i huvudet. Kanske du somnar medan du bygger ett hus och vaknar aldrig mer upp igen. Eller så kanske du ser så dåligt att du inte ser att du lyckats bygga ett svärd, snubblar på en bit Lego och blir spetsad.

Varför ens sätta en övre åldersgräns på saker egentligen? Måste samhället tala om hur gamla barn bör vara när de ska sluta tycka något är roligt, eller när man bör tycka att en bok är för barnslig? Jag kan läsa historier som är för barn och tycka att de är söta, eftertänksamma och roliga.

Är man dum eller konstig om man gillar saker som är för barn mellan 4-6 år om man själv är 8 år? Nej, självklart inte. Nu har ju Lego visserligen en väl tilltagen åldersrekommendation, men varför har saker ens en övre rekommenderad ålder? Töntigt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/07/aldersrekommendation-for-lego/

2 kommentarer

    • Piajuli 15, 2016 kl. 16:41
    • Svara

    Håller med. Jag störde mig mycket på det när jag jobbade i bokhandeln att böckerna var uppdelade i åldrar! Tänk om en elvaåring vill läsa en bok men struntar i det då den är kategoriserad som 6-9 år. Pussel är också rätt märkligt, min tvååring lägger pussel som är från tre eller fyra år utan problem. Och då är inte bitarna så små att det skulle vara kvävningsrisk, om det nu skulle vara anledningen till åldersrekommendationen.

    1. Ja, det är så himla onödigt att skapa något slags stigma för att man gillar saker som är för ”små” barn. Man ska leka med det man tycker är roligt och läsa det man vill, oavsett hur gammal man är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.