Mat och lycka

En del kopplar ihop mat med lycka. Jag skulle nog nästan våga påstå att de flesta gör det, för vem gillar inte riktigt god mat? En del kopplar felaktigt ihop mat med lycka på ett sätt att det blir en tröst, och det blir sällan bra resultat av det. Men en stor majoritet av oss ser ju fram emot en riktigt god måltid, och ibland blir det dagens höjdpunkt. Men att ”unna” sig godis, något man i längden blir sjuk av, det är galet. Visst kan man äta en massa godis – det gör jag också – men det är aldrig något jag unnar mig. Det är något jag straffar kroppen med. Det som är så knäppt är att folk säger att att de unnar sig något när de äter godis eller snacks, men ingen skulle ju unna sig lite råttgift.

Men det handlar ju om mer än bara smak och kalorier. En god och vällagad måltid gör under för humöret, och äter man bra mat mår kroppen bra. Om kroppen mår bra så mår hjärnan bättre, och allt det här är en av anledningarna till att jag äter så bra mat jag kan, och lägger förhållandevis mycket av min starkt begränsade energi på att laga mat. Det är ett enkelt sätt för min kropp att må mindre dåligt, helt enkelt. Men jag blir självklart också lycklig av riktigt god mat, till exempel en härligt dignande Toast Skagen.
Toast Skagen

Ljuva lycka! Men jag blir inte särskilt exalterad av snabbmat. Det är en dålig nödlösning som jag tar till när det absolut inte finns något alternativ – som till exempel när jag är ensam och sängliggande eller har för ont och är för trött. Jag ser det inte som någon belöning eller något att fira med, snarare tvärtom. Jag antar att det här är en fråga om inställning. Klart att det är gott och snabbt, men det spelar egentligen ingen roll. De är inte snabbare än gå ner och köpa en pizza än att steka en bit fisk eller kyckling. Eller pasta med pesto.

En del unnar sig godis eller skräpmat, jag tänker tvärtom och unnar mig näringsrik och vällagad mat som har fått ta lite tid. Självklart äter jag också godis – gärna och ofta – men i små mängder och inte som något jag förtjänar. Jag får mer ont i rygg och leder om jag går upp i vikt (jag känner skillnaden bara på ett par kilo), så jag måste unna mig bra mat för att hålla humöret uppe.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2017/04/mat-och-lycka/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.