Mens-konst på Slussen

Passerade Slussen för ett tag sedan och såg den nya konsten som funnits där i ett par månader, och herrejäklar vad hemskt det ser ut. Det är liksom en massa barnteckningar i svart och vitt, enkla träd och fåglar, och så några kvinnor i streckgubbe-stil som visar upp sina underliv med mensfläckar. På en av Sveriges knutpunkter där mest folk passerar per dag? I stället för att visa upp något snyggt, något välgjort, något man kan beundra för motivet eller för hur skicklig konstnären är? Seriöst? Så här ser det ut:

Konst på Slussen i Stockholm. Mensfläckar och barnteckningar.

Ett träd, en kvinna och en blomma. Jag trodde att det var ett jäkla skämt först men det är tydligen på riktigt något som ska sitta på Slussen i ett år. Konstnären heter Liv Strömquist, och så här sa hon till Svenska Dagbladet i september om konsten:

– Det är ju konstigt att det upplevs som så otroligt provokativt att se det, för det är ju någonting som vi ser hela tiden. Jag har lite svårt att förstå det faktiskt.

Vad då provokativt? Det är inte ett dugg provokativt, det är bara väldigt fult. Jag tycker att det ser oerhört barnsligt ut, och det krävs inte särskilt mycket talang att rita själva ”konstverken”. Det är inte beundransvärt, varken med eller utan mensfläckar. Har diskuterat konsten med en hel massa folk och jag har inte hört någon hittills som tycker att det är intressant, bra eller tänkvärt. Överhuvudtaget.

Jag förstår inte hur konstnären själv inte kan förstå varför det är så provokativt. Självklart förstår hon väl att folk i allmänhet inte är särskilt sugna på att se en teckning av en kvinna med trosor med mensfläckar varje dag på väg till och från jobbet? Varför inte? För att det inte är varken vackert eller tänkvärt. Det är väl självklart att mens är naturligt – hälften av jordens befolkning har det – men det betyder inte att man vill se det i form av konst. Inte alls faktiskt. Lika lite som jag vill se snor, öronvax eller tånaglar.

Vad är poängen med att bara visa upp något man tror är provokativt, när det inte är vackert eller intressant? Nej, tunnelbanan är ett utmärkt ställe att visa upp konst på, och jag tycker att det är synd och skam att man inte visar upp det bästa Stockholm eller Sverige har att bjuda på, särskilt på en så aktiv station som Slussen.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2017/11/mens-konst-pa-slussen/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Willenovember 27, 2017 kl. 16:31
  • Svara

  Först vill jag klargöra att jag heller inte tycker konstverken är särskilt vackra, det gör jag sällan när det gäller konst. Men dels är smaken som baken, säkert många som tycker de är vackra i sin enkelhet. Och så har vi det där med att konst inte alltid skapas för att vara vacker. Inte heller måste konst provocera. Just detta konstverk tror jag skapades av två inte helt separata anledningar. Dels att ta bort lite av stigmat som finns kring mens, och för att öppna diskussioner om det. Det sistnämnda har hon uppenbarligen lyckats med iom att du skrivit denna blogg.

  1. Men inlägget handlar inte om mens, det är ju min personliga recension av själva konsten. Jag vill diskutera mens lika lite som jag vill diskutera tidigare nämnda snor eller tånaglar.

   För övrigt har jag aldrig hört något ”vi och de”-tänk kring mens och jag har aldrig varit med om att någon blivit diskriminerad av samhället för att de har mens. Så att mens skulle vara stigmatiserat känns för mig främmande. Vilken samhällsgrupp är det som gör det?

   Privat däremot, ja.

  • Willenovember 28, 2017 kl. 10:45
  • Svara

  Inlägget handlar inte om mens? Rubriken är ju för guds skull ”Mens-konst…”. Jag anser att det inte är menskonst, det är konst där det är en liten röd fläck på en av bilderna. Du väljer ju att fokusera på mens-delen.

  Här kan du läsa om stigmatiseringen kring mens http://www.abc.net.au/news/health/2017-09-30/menstrual-cycle-taboo-holds-women-back/8996526

  1. Men jag skriver ju inte om mens (min egen eller någon annans), hur det är, hur det känns, om det är jobbigt, vad jag tror andra tycker, om jag skäms? Jag skriver ju om konsten. Med det argumentet kan du lika gärna hävda att inlägget handlar om Slussen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.