Raynauds fenomen

Från internetmedicin.se:

Raynauds fenomen är ett symtomkomplex som karakteriseras av episodiska attacker av initialt bleka och därefter cyanotiska, kalla fingrar eller tår efter köldprovokation eller psykisk stress. Oftast åtföljs den vasospastiska fasen av en hyperemisk fas med rodnad, svullnad och bultande smärta.

No joke. Oftast räcker det med att ta ut någonting från frysen eller tvätta händerna i kallt vatten för att starta den här väldigt märkliga och obekväma processen. Som synes på bilden blir fingrarna ganska mörkt röda, nästan blåröda, när cirkulationen kommer tillbaka. Sedan går de tillbaka till normal färg.

Så hur känns det då? Ja, som om de vita fingrarna eller tårna är helt stendöda. Sjukt obehagligt, de har verkligen ingen cirkulation. När det händer, av med ringar. Klämma på fingertopparna, massera. Det verkar nästan omöjligt att få tillbaka cirkulationen utan någon yttre manipulation, även om det bara är att spola dem under hett vatten. Så här års händer det nästan så fort jag går ut och inte har en vante på mig, även om det bara är i någon minut.

Man kan känna en riktigt stor skillnad i temperaturen mellan mina olika fingrar när det blir så här. Det lustiga är att Raynauds fenomen ofta uppträder symmetriskt, att det är likadant på båda händerna. Man kan göra fina mönster med blodcirkulationen, och det är lätt att känna skillnaden i temperatur mellan de olika fingrarna. Har samma problem med tårna. Det blir faktiskt riktigt obehagligt ibland när man är ute och går och inte vet om man har några tår eller inte.

Det här är bara en av alla anledningar till att jag ogillar vintern. För det här händer överhuvudtaget inte när det är varmt ute. Nåväl, bara 157 dagar kvar till Midsommarafton…


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2019/01/raynauds-fenomen/

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.