Att se eller inte se

Jag fick glasögon när jag var runt tio år. Just då var det inte så kul, men nuförtiden tycker jag att glasögon är riktigt snyggt – en del är till och med snyggare med glasögon än utan. Tyvärr klarar jag inte av att ha glasögon på mig särskilt länge på grund av min bindvävsdefekt. Efter 4-5 timmar gör det så ont att jag hellre ser dåligt än att ha dem på mig. Och jag ser ganska dåligt, har typ -2.75 eller så på varje öga.

Tack och lov för kontaktlinser. Skaffade linser så fort jag fick som tonåring, och det funkar riktigt bra. Jag använder sådana man kan ha dygnet runt i 30 dagar, så att man slipper allt meck när man går upp på morgonen och är ett vrak, dessutom ett blint vrak. Helt fantastiskt att kunna se när man vaknar mitt i natten, utan att behöva riva ner allt på sängbordet för att hitta glasögonen i mörkret.

Nu var det många år sedan jag köpte nya glasögon – kanske tio – så det är självklart möjligt att jag hittar andra bågar som inte gör lika ont. Men å andra sidan har jag aldrig lyckats med det i hela mitt liv, trots hjälp av förstående optiker, och trots konstanta justeringar. Gör i alla fall en synundersökning då och då, och styrkan på mina gamla glasögon är fortfarande perfekt. Dessutom ser de riktigt bra ut på mig, de är ganska neutrala.

glasögon

Jag beställer alltid mina månadslinser online från Mister Spex. Det är så enormt mycket billigare än att köpa dem i butik hos en optiker, och när de fungerar toppen, när ögonen mår bra och när jag faktiskt är sjukpensionär utan inkomst att tala om, har man inte så många alternativ. Många tänker inte på hur dyrt det faktiskt kan bli, och när det knappt går runt varje månad efter bara mat, medicin och boende så är det självklart att man väljer det billigaste alternativet. För vad har jag att välja på? Att inte se? Nej.

Använder linser med högt syregenomsläpp från Biofinity. Det är inte de billigaste, men det är värt så mycket att kunna ha dem dygnet runt. Brukar passa på när det är kampanjer eller när det finns rabatter, och köper flera boxar åt gången. Ett vanligt problem bland de som har EDS är att synen ändras ofta, mycket och åt alla håll. Att vara kraftigt långsynt på ena ögat, och kraftigt närsynt på det andra är inte helt ovanligt. året efteråt kan det vara tvärtom. Så har inte jag, som tur är. Har samma synfel på båda ögonen och det har varit likadant i femton år. Om synen ändras så ofta är det viktigare än någonsin att kunna köpa glasögon och linser billigt online. Ofta har man ju inte mer än en sjukpension när man har EDS heller.

Dessutom är det lättare med solglasögon när man har kontaktlinser i stället för vanliga glasögon, och jag älskar solglasögon. Köper minst ett nytt (ett till) par varje sommar. Fast det är svårt att hitta några som passar på mig, för jag har ett ganska smalt ansikte och många gånger ser helt vanliga solglasögon ut som paraboler på mig. Kanske dags att börja leta efter ett nytt par snart, solen var framme idag…!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2019/03/att-se-eller-inte-se/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: