Bluff-SMS från ”PostNord”

För några dagar sedan beställde jag en klänning online. Jag och bästa M hade varit ute och letat festkläder i hela Täby Centrum utan att hitta något, så jag gick till en säker källa – Internet. Så i går eftermiddag kom en avisering till mitt telefonnummer om att paketet ej blivit skickat. Om man kollar närmare på länken står det att man måste betala en liten summa, i mitt fall 15 kronor, för att de ska skicka paketet.

Vilket självklart inte stämmer, allt är betalt och det var inga fraktkostnader. Dessutom kommer aviseringen från “Paketinfo” i stället för PostNord. En snabb googling på bluff + posten ledde till information att om man fyller i informationen för att betala, skriver man upp sig på en betaltjänst för typ 800 spänn i månaden.

En alternativ väg för bedragare att göra detta är att skicka ett e-mejl med en länk som folk ska klicka på, då kan man säga hejdå till datorn och allt på den. Så om du får ett SMS som ser ut ungefär så här, ta bort det.

Bluff-SMS från "PostNord"Vet inte riktigt vad man kan göra. Polisanmäla kanske, men det orkar inte jag. PostNord själva rekommenderar självklart att man raderar alla dylika meddelanden, och att kontakta kundservice om man är osäker.

Hade förresten en annan nära-döden-upplevelse med PostNord förra veckan, förresten. R hade beställt en sak, som kom i två olika paket – trots att de beställdes från samma företag, samtidigt, och att de skickades till Sverige tillsammans. Det ena kördes ut när det var sagt, men för det andra fick han boka en ny tid för utkörning. Sagt och gjort. Men i stället för att köra ut något så kom det bara ett meddelande om att porten var låst och att de inte kom in. Vilket inte var fallet.

Vi var båda hemma när detta hände, och jag satt dessutom med datorn i knät med god utsikt över uppfarten och blir lite bländad varje gång det kör upp en bil där. Det hade inte varit någon här. Så han ringde upp PostNord direkt, och det visade sig helt enkelt att chauffören hade struntat i att åka hit, men ändå påstått att han gjort det. Hade han varit här hade han haft både telefonnummer och portkod. Snyggt.

Hur som helst – får du nåt sånt här SMS eller e-mejl så är det bara att radera skiten. Man betalar inte frakt på det här sättet. Man lägger inte in sin betalningsinformation på random länkar. Men, en sak är lite lustig:

Varifrån har dessa bedragare fått veta att jag beställde en sak i förra veckan och att den borde vara framme idag eller i morgon?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2019/03/bluff-sms-fran-postnord/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Cecilia on mars 26, 2019 at 14:03
  • Svara

  Jag fick precis med ett 👎

  1. Väntar du också på en leverans någonstans ifrån?

  • Paul on mars 26, 2019 at 21:01
  • Svara

  Fick ockdå detta idag och väntar ingen leverans. Jag har klickat på länken flera ggr för jag fattade inte vad det var först. Men har inte skrivit in kontouppgifter så jag hoppas innerligt att inget händer

  1. Då är det nog ingen fara!

  • Roy Johansson on augusti 1, 2019 at 17:55
  • Svara

  Höll också gå på bluffen.

  1. Fick ett till sådant SMS idag, från Storbritannien! Märkligt hur det kan fortgå.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.