10 000 timmars träning

Jag försöker gå till gymmet 2-3 gånger i veckan. Orkar oftast inte gå dit och hem, så jag tar min underbara elcykel. Men om det blir snö vet jag inte hur det kommer att gå, hoppas det funkar ändå. Det är bara en kilometer dit, och så länge det inte är drivor borde det fungera. Jag tränar nästan enbart styrketräning, vilket är ett måste för någon i min sits. Ibland, om jag har en bra dag, avslutar jag med en kvart på löpbandet. Fast jag springer inte, bara går så fort jag kan med lutning.

Jag sprang en del när jag var yngre, men det är länge sedan nu. Läste för några dagar sedan att fotbollsspelare på elitnivå springer ungefär 11 kilometer per spelad match. Om man tänker på all den träning de gör; teknik, styrka, explosivitet och uthållighet, så är det kanske inte så konstigt att det ser så lätt ut för dem att rusa fram och tillbaka. Man tänker ju att de borde få lite ledigt efter sommarens alla turneringar, men då börjar Champions League istället. Gruppspelen har redan börjat, och fotbollsfantaster världen över kan spela på Champions League odds. Finalen är inte förrän den 30 maj, om mer än ett halvår.

Män spelar fotboll

Bild: Pixabay

Apropå att de springer så långt per match, jag läste även att svenska fotbollsspelare på elitnivå i snitt tränar 30-40% mindre än vad spelar i Premier League eller i spanska ligan gör. Varför det är så vet jag inte. Kanske de har ett mer effektivt, individuellt träningsprogram? Eller är de generellt inte lika bra?

Träning i 10 000 timmar

Det är intressant det där med träning och övning. Det är ingen med någon slags medfödd eller naturlig talang som blir bra om de inte övar. Ingen. Jag är ju musiker, och det brukar sägas att efter 10 000 timmars övning eller träning är man på elitnivå. Det kanske kan stämma i runda slängar om man generaliserar grovt, men det som verkligen spelar någon roll är hur effektivt man övar eller tränar. Att man övar på rätt sätt, och att man övar på det man behöver öva på.

Man måste ha ett mål när man övar. Vem som helst kan upprepa något i 10 000 timmar, och det blir säkert experter på just det de övar på. Men det är naivt. Man måste hela tiden vara målmedveten, och kunna bedöma om man har gjort framsteg eller inte. Man måste lära sig åtgärda sina fel och nå sitt mål.

Piano

Bild: Pixabay

Dessutom är det självklart bra med återkoppling och åsikter från utomstående. Om jag skulle träna på fotbollsövningar i 10 000 timmar på egen hand skulle jag säkert vara skicklig, men jag skulle kanske vara lika skicklig efter 3 000 timmar om jag hade någon som visade mig vad jag gjorde fel och kunde korrigera min träning. De som blir bra, de som övar och tränar mycket, är ofta bra på att se sina egna brister och problem.

Till sist är det också viktigt att faktiskt fokusera på det man gör, och ta många små pauser. Om jag dribblar med en boll i några timmar utan att vara särskilt engagerad, blir jag nog inte så mycket bättre. Man ska ligga på en nivå som är nästan för svår. Man måste kliva ur sin komfortzon, och framförallt måste man vilja bli bättre på det man gör. Och det beror på vilken ambitionsnivå man har.

Kanske europeiska fotbollsspelare är bättre på det än svenska? Kanske vi har en annan kultur här, eller är det ingen som faktiskt pushar på hur viktigt det är? Jag vet inte – jag är inte i fotbollssvängen, men det är intressant att jämföra olika spelares talanger.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2019/10/10-000-timmars-traning/

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.