Hyrbil eller äga egen bil?

Jag sålde min bil för några år sedan. Jag bor i Stockholm så det är svårt att hitta parkering, och ofta väldigt dyrt att betala för parkering om man hittar någon. Dessutom kör jag så sällan att det inte var någon idé att ha den kvar. Plus att jag har färdtjänst. Men även om jag inte hade färdtjänst skulle jag aldrig köpa en egen bil igen, i alla fall inte så länge jag bor kvar i stan. Visst finns det tillfällen när man önskar att man hade bil – till exempel när man handlar en massa saker som ska fraktas hem. Men vet ni vad? Det går att beställa hem till dörren också. Och går inte det, blir det mycket billigare att hyra en bil en dag.

Många kanske tänker att det är dyrt att hyra bil, men i jämförelse med hur många utgifter som följer med att äga en bil är det ingenting. Inköp, värdeminskning, bränsle, parkering i Stockholm, försäkringar, biltullar, avgifter till transportstyrelsen, service, reparationer… Det blir mycket billigare att bara hyra en bil när man behöver en. Det blir faktiskt mycket billigare om man behöver hyra bil en dag varje månad. Samma sak när man ska åka bort – det blir nästan alltid billigare att ta flyget och hyra en bil på plats om man behöver.

Dessutom är det väldigt skönt att slippa oroa sig för en bil, om man äger en. Vad som helst kan hända. Man kan bli påkörd, få bilen stulen eller så pajar den. Att hålla koll på däck och vätskor och och oljefilter och sånt är inte min grej. Jag blir stressad bara jag tänker på det. En bil ska vara nåt som bara funkar när jag behöver den. Jag ska helst inte behöva göra ett dugg med den. Alltså bör jag inte ha nån egen bil.

Instrumentpanel i bil, Mercedes

Jämför priset!

Priset på att hyra en bil kan variera väldigt mycket, så det kan löna sig att jämföra priser. På https://www.hyrbilguiden.se/ kan man se det bästa priset på 1 600 olika biluthyrare. Då är det lätt att välja den billigaste eller den som passar bäst. De jämför priser på fler än 27 000 destinationer i över 170 länder, och alla olika typer av bilar.

När man ska hyra bil så får man det billigaste priset ju tidigare man bokar. Det allra bästa är tydligen hela 3-4 månader innan. Nu är det kanske sällan man vet så långt i förväg, men om man vet att man till exempel behöver hyra en bil för att hämta saker någonstans kan man ju planera för det. Eller om man ska resa iväg brukar man ju veta det åtminstone någon månad i förväg. När R var i Luleå senast hyrde han bil på flygplatsen för att ta sig vidare norrut. Hur smidigt som helst att bara hämta bilnycklarna och åka vidare på en gång när man kommer dit.

Dessutom sparade han en hel dag på att flyga dit och hyra en bil där, jämfört med att bila upp med egen bil. När man jämför hyrbilar är priset oftast med obegränsad körsträcka, vilket är toppen uppe i norr. Det blir alltid dyrare att gå direkt till Europcar eller någon annan av de biluthyrare som brukar finnas på flygplatser. Man hoppas få hyra en bil när man kommer dit, så då kostar det självklart mer eftersom de vet att man behöver en. Plus att man aldrig riktigt vet vad man får, om det ens finns något.

Röd bil, Ford Mustang

Älskar min elcykel!

Sedan jag köpte min elcykel för några månader sedan har det blivit mycket enklare för mig att ta mig fram i närområdet. Behöver inte ta en taxi till gymmet eller sjukhuset längre. Susar dit hur enkelt som helst på betydligt kortare tid än vad det tar med att vänta på färdtjänst. Dessutom är det väldigt kul att cykla på den. Det är liksom allt som är bra med att cykla minus det mesta som är dåligt med att cykla. Ingen som helst ansträngning, ingen träningsvärk, inga onda knän eller fötter.

Hade hoppats få några härliga cykelutflykter nu i sommar med R eller bästa kompisen M, men det har inte blivit av än så länge. R har inte haft tid att göra något med mig överhuvudtaget hittills i sommar, och M har varit bortrest. Dessutom har det inte riktigt varit väder för cykelutflykter med picknick. Det var ett par riktigt bra veckor i juni, men sedan dess har det inte varit toppen eller så har de varit upptagna.

Många måste ha bil ändå

Med elcykel, färdtjänst, hyrbil då och då när det behövs och nån enstaka resa med kollektivtrafiken, klarar jag mig bra. R pendlar med bil till jobbet, eftersom det skulle ta nästan två timmar från dörr till dörr om han åkte kommunalt. Promenad till tunnelbanan, åka 20 minuter med tunnelbanan åt fel håll, byta till pendeltåg, åka pendeltåg trekvart, gå till bussen, åka buss, gå en bit till. Självklart skulle det bli billigare att inte ha någon bil för själva pendlingen till jobbet, men han skulle inte klara sig utan bil. Med dragkrok. För att åka till sommarstugan eller för att köra saker till sina byggen.

Det blir svårare och svårare att ha bil i Stockholm. Politikerna bygger bort alla parkeringsplatser och planerar inte för några platser i nya bostadsområden. Det är helt förkastligt. Det finns faktiskt många, många människor som måste ha en bil även om de pendlar till jobbet med kollektivtrafiken eller cykel. Det går till exempel inte att låta två ungar med hockeyutrustning åka kollektivt till sporthallen som ligger i utkanten av en annan förort. En del behöver bil i arbetet. Men för mig och många andra som inte behöver tänka på sådant, är det mycket billigare att hyra en bil ibland. Hur gör du?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2019/09/hyrbil-eller-aga-egen-bil/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.