Injicerad kyckling

Har haft lite otur med kyckling här hemma på sistone. Jag brukar alltid köpa en riktigt bra sort när det gäller djupfryst kyckling, med 98% kyckling. Jag vägrar köpa dem mörade skiten med tillsatt vattensaltvatten. Ibland ser man att den har hål efter små injektionerna, och det är dyrt att bära hem fryst saltvatten. De vanliga märkena ligger mellan 75 och 90%, vidrigt. Om det är mycket vatten i kycklingen är det ofta stärkelse i också, för att den inte ska ramla isär.

Hur som helst, alla är inte som jag. Den sorten vi brukar köpa var slut förra gången älskaren R var och handlade, så han tog en annan sort. Jag orkade inte följa med, och som de flesta andra hade han inte en tanke på att företagen som säljer skiten pumpar in en tredjedel vatten i kycklingen innan de fryser den. Så han köpte första bästa utan att kolla, och den innehöll 70% kyckling.

All kyckling förlorar självklart i vikt när man tillagar den, men när man tinar en kycklingfilé ska det inte komma ut en massa vätska ur den. Kyckling krymper 10-30% när man tillagar den, eftersom kyckling faktiskt består av 75% vatten till att börja med. Men det är när man lagar den, inte när man tinar den.

Kyckling, klyftpotatis och sås

Nåväl, jag har faktiskt försökt göra något vettigt av den där vattenkycklingen, men det är fan i mig omöjligt. När man skär filén i små kuber och steker den blir det bara små slemmiga, sladdriga bitar utan någon konsistens eller smak. När man steker filén hel, eller i ugnen, blir det en oändligt märklig konsistens. Vanlig kyckling släpper som sagt ifrån sig vätska när man steker den – som allt kött gör, men inte sån här med saltvatten och stärkelse i. Det blir bara ett lager slem över allt.

Häromdagen lät jag filéerna tina i över ett dygn för att få ut så mycket vätska som möjligt. Sedan stekte jag dem hårt, riktigt hårt, men det spelade ingen roll. Går ju inte ens att få en stekyta på vatten och stärkelse. Sen gjorde jag en god sås, och serverade anrättningen med ris. Skar loss en tugga av kycklingen och stoppade den i munnen, men den kom ut lika fort som den åkte in. Så sjukt vidrigt, konsistensen var som att äta rå kyckling, eller rått kött. Älskaren R klarade inte heller av den, han spottade ut sin också.

Jag är bra på att laga mat och har aldrig någonsin spottat ut något jag själv lagat innan dess. Inte R heller, och han kan äta allt. Man tror att den där kycklingen är billig, för det är den ju när man bara tittar på prislappen. Men i själva verket får man mer kyckling för pengarna när man köper den där färska, ekologiska kycklingen i stället för det där frysta saltvattnet med stärkelse. Och man blir mycket gladare.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2019/12/injicerad-kyckling/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.