Hög på kattmynta

Vi odlade kattmynta på lantstället i år, och vilken succé det blev! Båda grabbarna älskade busken, som växte som ogräs trots att de låg och rullade sig i den när den var nyplanterad och ganska späd. Dessutom drog den till sig andra katter från området, samt fjärilar i mängd. Och humlor.

Kattmynta luktar ganska gott faktiskt. Som färsk ört har den en ganska stark doft som liknar citronmeliss. Den man köper färdig i djuraffären luktar inte det minsta, så jag undrar vad skillnaden är. Hur som helst, för några veckor sedan var det dags att skörda. Fjodor skulle absolut vara med och hjälpa till.

Fjodor i kattmynta

Fjodor katt ligger i en hög med kattmynta. Hög på kattmynta.

Han låg och rullade sig i lövhögen och var så hög att han inte kunde göra något alls på en kvart. Dessutom dreglade han lite, hehe. Vilket paradis! Det är inte alla katter som reagerar på kattmynta, men de flesta gör det. Det verksamma ämnet i växten heter nepetalakton, och det har en effekt som liknar katternas egna feromoner. Enligt Hill’s reagerar katter så här:

Kattmynta verkar som en naturlig humörhöjare. Det kan göra att din katt agerar annorlunda; hon kan bli mer kelig eller mer känslosam. Hon kan även rulla runt, gnugga sig eller ansiktet mot växten eller så kan hon hoppa runt och bli lite galen, rusa från rum till rum som om hon jagade något osynligt.

Vissa katter blir väldigt avslappnade och stirrar rakt fram. Katten kan även jama och spinna intensivt. Effekten av kattmynta är kortvarig, den varar normalt mellan 5 och 15 minuter. Efter det kommer det att dröja flera timmar innan katten reagerar på samma sätt på kattmyntan igen.

Japp. Har torkat bladen och smulat ner dem i en gigantisk påse så att vi har kattknark som räcker hela året. Busken är perenn och bredde dessutom ut sig väldigt snabbt, så jag utgår ifrån att vi får mer nästa sommar. Till någons stora glädje…!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2020/09/hog-pa-kattmynta/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.