Ekonomi under pandemin

Det är många som har drabbats av riktigt hårda bakslag med sin ekonomi nu under pågående pandemi. Frilansare och de med gigekonomi i flera branscher har i stort sett förlorat hela sin inkomst sedan i början av mars. På sina håll börjar det dyka upp ett och annat jobb igen, men det är inte på långa vägar som förut. 

Har man eget företag kan man inte heller ansöka om a-kassa, utan att lägga ner sitt företag. Det är något som få företagare är villiga att göra. Det är naturligt att kämpa för det man byggt upp istället för att gå och söka bidrag. Reglerna för att få a-kassa om man har sitt företag vilande är snåriga, och man får till exempel inte marknadsföra sitt företag.

Det är många av dessa som har tvingats att ta lån för att klara sig under den här tiden. Och om man inte har fast anställning eller om man har haft problem med ekonomin tidigare är det inte heller så enkelt att få ett lån. Men det går att låna ändå, eftersom det finns alternativ till UC. Det innebär inte att långivarna inte gör någon kreditupplysning. Det innebär att de inte använder sig av UC och därmed inte heller försvagar kreditvärdigheten hos någon som ansöker om lån.

Vad är fördelen med det då? Jo, med dagens automatiska kreditbedömningar kan du om du har otur få din låneansökan avslagen om du haft för många UC-förfrågningar på kort tid. Ditt ärende kan helt enkelt bli felbedömt. Att låna utan UC är då enda lösningen.

Mynt, pengar

Kris i flera branscher

En av de branscher som drabbats hårdast är underhållningsbranschen. Jag hade till exempel trott att regeringen vid det här laget skulle släppa lite på restriktionerna gällande sittande publik på max 50 personer vid uppträdanden. Idag är det fullsatt på restauranger och uteserveringar, folk hänger bredvid varandra i baren och sitter tätt. Men om någon samtidigt spelar eller sjunger måste alla utom sammanlagt 50 personer utrymma lokalen. Det är väldigt lite rim och reson i det, kan jag tycka.

Det pågår en kris i kulturbranschen. Regeringen har lovat stöd till kulturarbetare, men de allra flesta kommer aldrig att få något. De som hankar sig fram genom att vara ute och spela, de som kompar mer kända artister och inte riktigt har stöd av egna fans, de är lämnade helt utanför. Lägg sedan till alla andra yrken som också har med branschen att göra. Scen-, belysnings- och ljudtekniker, roddare, maskörer, skådespelare, filmskapare, författare och scenkonstnärer får inte heller hjälp.

Sedan har vi alla som varslats och har blivit av med jobbet under de här månaderna. Visserligen har många en uppsägningstid på  tre månader. Men hoppar man in på timmar eller som vikarie får man kanske gå samma dag, beroende på hur avtalet ser ut och vilken anställningsform man har. Och inkomsten kan vara helt borta. Det är svårt att planera för något när man inte hade en tanke på att en pandemi skulle komma och vända upp och ner på allt.

Min ekonomiska situation

För min egen del så har min ekonomiska situation förbättrats lite under pandemin. Men inte för att jag har tjänat mer pengar, utan för att jag isolerar mig och inte kan spendera något. Allt jag vanligtvis lägger på olika typer av vård, behandlingar och massage sparar jag in nu. Det resulterar visserligen i att jag mår sämre än vanligt och har mer ont. Men inget ont som inte har något gott med sig, antar jag.

Hälso- och sjukvården och alla olika typer av behandlingar är ju faktiskt inte alltid gratis. Det är något som många i Sverige verkar tro, men det är mycket man får bekosta själv. Jag har lagt ned tiotusentals kronor bara de senaste tre åren. Mer pengar innebär mer frihet. Den som säger annorlunda har aldrig varit i sitsen där de inte har råd att hälsa på sin familj över julen eller träffa en kompis över en kopp kaffe.

Klara Schmidtz

Situationen innebär också att jag inte heller har köpt några kläder eller skor eller åkt någonstans. Inte heller har jag roat mig med något mer än en enda gång. I vanliga fall går jag ju på konserter titt som tätt på sommaren, och försöker komma ut och träffa vänner över en fika åtminstone en gång i veckan.

Vem som helst kan drabbas

Den här pandemin har tydligt visat att vem som helst kan hamna i ekonomiska problem, när som helst. Vi vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Är det inte ett corona-virus kanske det är en olycka eller ett sjukdomsfall som ställer till det. Jag tror att så länge man har full koll på sin ekonomi och vet precis vad man klarar av (eller inte), så blir det lättare den dagen när det blir tufft.

Självklart hjälper det om man känner till vilka regler som gäller för den anställningsform eller företagsform man har. Och att man vet vilka steg man ska ta om man helt plötsligt står utan jobb. Det är lätt att skjuta på sådant när allt går bra, men en vacker dag kan det vara för sent. Pengar är inte allt. Men de hjälper.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2020/09/ekonomi-under-pandemin/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.