Klassiska kortspel fortfarande populärast

Att spela kort måste nog klassas som det mest populära spelet vi har. Det är så enkelt, allt som krävs är en kortlek, och ändå går spelet att variera i nästan det oändliga. Det roliga är också att vi gärna spelar de gamla klassiska kortspelen. Spel som poker och patiens är fortfarande i topp.

Nu när en del av kortspelen flyttat ut på nätet är det ändå dessa klassiker som vi helst spelar. Med den möjlighet till variation som en kortlek har skulle det logiska vara att det hela tiden utvecklades nya spel. Men på något sätt är vi människor fästa vid våra traditioner så vi håller fast vid de klassiska kortspelen ett tag till.

Tidsfördriv eller proffs

Ett av de absolut populäraste kortspelen är poker. Detta är ett spel som är känt över hela världen. Det spelas både hemma och på casino. De senaste decennierna har det blivit vanligt att spela online samtidigt som det fortfarande är uppskattat som ett sällskapsspel i hemmet. Det är väl också så som de flesta föredrar att spela poker, som ett trevligt sätt att fördriva tiden.

Sen finns det de som tagit ett steg till och gjort det till en karriär. De bästa spelarna, som amerikanskan Jennifer Shahade, träffas för att göra upp i internationella turneringar. För att kunna ställa upp där krävs en hel del övning. Den vanligaste formen av poker att spela i turneringar och online är Texas Hold’em. Som namnet antyder har den växt fram i delstaten Texas i USA.

Det som många gillar med Hold’em är att den ger flera olika tillfällen till att göra satsningar, samt att den är snabb och underhållande. Här i Sverige spelar vi gärna en form av femkortspoker, eller mörkpoker, som kallas för Chicago. Då delas fem mörka, alltså dolda, kort ut till varje spelare som sen får två byten på sig att få till den bästa handen. Poäng ges både för handen och till den som vinner sticket när korten spelas ut.

Kortlek

Lång historia

Kortleken tros ha uppkommit i det antika Kina. Det går inte att vara helt säker men eftersom många av våra spel har sitt ursprung där har våra historiker antagit att så är fallet med kortleken också. Det troliga är att den utvecklades från ett slags dominospel med numrerade brickor.

Under tidig medeltid kom kortspelen till Europa. Det var handelsresande som förde dem med sig. Troligen hade kortleken kommit tidigare till Mellanöstern innan den tog sig vidare till oss här i Europa. Det första skriftliga beviset på att vi spelade kort här i Europa är från 1300-talet.

En munk vid namn Johannes Rheinfelden, som var knuten till ett kloster i Basel i nuvarande Schweiz upprättade en skrift vid namn Om sedvänjor och undervisning i mänskligt umgänge, det vill säga spelandet med kort. I den beskriver han att kortleken består av 52 kort och att korten är indelade i fyra färger – i stort sett den typ av kortlek vi använder i dag.

Spel i par

Kortleken har sen behållit sin popularitet genom historien. Kort spelas idag i många olika former. Som nämnt ovan är poker ett av de populäraste. En annan typ av kortspel som är starkt förknippat med socialt umgänge är bridge. Bridge spelas med fyra spelare där det bildas två par som spelar tillsammans. Det spelas med en vanlig kortlek och det är skicklighet som gäller för att vinna.

Detta spel är väldigt populärt i både Sverige och andra länder och det anordnas ofta turneringar, både för amatörer och proffs. Precis som i poker krävs det erfarenhet och förmåga att lägga upp strategier för sitt spel för att bli framgångsrik. De bästa spelarna kan tjäna upp till 10 000 kronor för att ställa upp i en turnering.

Arbeta, jobba vid dator

Ensam är bäst

Sällskapsspel i all ära men ibland vill man bara vara för sig själv. Då passar det utmärkt att koppla av med en patiens. Allt som behövs är en vanlig kortlek. Precis som med många andra kortspel finns det möjlighet att spela online, på dator eller på mobilen. Patiens var ett av kortspelen som tidigt fanns tillgängligt digitalt.

Redan innan vi alla var uppkopplade till internet spelade vi gärna harpan på vår PC. Idag finns flertalet sidor online som erbjuder olika typer av patiens. I telefonen använder vi oss ofta av en app och det är harpan som fortfarande är populär, trots att det idag finns ett helt enormt utbud av olika spel. Klassiker håller länge.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2021/03/klassiska-kortspel-fortfarande-popularast/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.