Majonnäs

Katten kuttrade som en liten höna när jag kom hem från jobbet. När jag såg Monty Python-sketchen där en man blir nedslagen med en stor fisk i går, blev jag sugen på fisk. Så dagens middag, till alla små hönors glädje, blir panerad fisk med majonnäs blandad med bostongurka. Nu har jag oftast inte råd med rödspättor, utan håller mig till hajmal. Doppa i mjöl, i ägg och till sist i kryddat ströbröd, stek i en mängd smör.

Apropå majonnäs så undrar jag hur någon kan föredra burkvarianterna. Och lättmajonnäs?! Ofta är huvudingrediensen vatten, sen fyller man på med lite olja, ättika, socker, kryddor och sex E-ämnen. Färgämne, konserveringsmedel och fyra sorters förtjockningsmedel. Det tar på sin höjd fem minuter att göra majonnäs själv, huvudingredienserna är äggula och olja.

Det är garanterat mycket godare och bättre för både kropp och miljö. Fru Hatt (som även är kock) brukar säga: ”Hempiskad majjo är svaret”. Jag håller med.

Majonnäs för 4 portioner: 2 st äggulor blandas med 1 msk dijonsenap eller annan valfri smaksättning (vitlök, citron, kryddor, vinäger eller örter). Tillsätt 2.5 dl olja under konstant vispning, först bara några droppar i taget och sedan mer och mer. Smaka av med salt och peppar, klart.

Blir det för tjockt kan man späda med ett par droppar vatten. Svårt? Nej. Det enda man måste tänka på är att alla ingredienser måste ha ungefär samma temperatur, till exempel direkt från kylen.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/11/majonnas/

2 kommentarer

  • Tatiananovember 3, 2011 kl. 09:42
  • Svara

  Precis. Det tar lika lång tid att gå till affären som att piska ihop en majonäs ( för att hårddra det lite )

   • november 3, 2011 kl. 12:02
   • Svara

   Just. Dessutom läste jag att majonnäs och annat guck i burkar är det man oftast slänger bort för det blir gammalt. Oekonomiskt!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.