Om sötningsmedel

Jag blir ofta irriterad på folk som tror sig veta allt om kost, näring och träning, och sprider lögner och fördomar till höger och vänster.

Vissa av de som sprider detta har stort inflytande på folk, till exempel stora bloggerskor som bland annat påstår att det är först efter man har joggat i en halvtimme som förbränningen börjar, och att man bygger muskler fast man knappt äter. Eller Aftonbladet som är väldigt otydlig i sina artiklar och skriver bland annat att ”Lightprodukterna kan få dig att gå upp i stället för ner”, när det är mängden näring som faktiskt är problemet.

Entydiga studier

Många anser att det är som är boven i dramat. Men en lightläsk innehåller inga kalorier, och ett överskott av kalorier är det som får dig att gå upp i vikt. Det är allt annat du stoppar i dig som ger övervikten. Det finns inte en enda erkänd studie angående sötningsmedel och människor som påvisar att det på något sätt är farligt att äta i normal mängd, eller ger en viktuppgång. De resultat som man fått i forskningen på djur korrelerar inte med resultaten för människor.

Läsk

Livsmedelsverket har satt en gräns på 4 liter lightläsk med sötningsmedel per dag, men varken juice, mjölk eller läsk är bra om man dricker mer än 4 liter om dagen. De kan dock inte säga att mer än 4 liter lightläsk med sötningsmedel heller är farligt, eftersom det inte finns något som bevisar det. Däremot finns det flera hundra medicinska erkända studier som påvisar kopplingen mellan för högt intag av vanligt socker och övervikt, bukspottkörtelcancer och diabetes.

Kontentan? Ät med sunt förnuft och gå inte på allt du läser. Sötningsmedel är inte ett dugg farligt och gör dig inte fet. Själv ogillar jag att dricka mina kalorier, jag blir ofta hungrig och äter precis så mycket jag behöver i form av mat i stället. Så för min egen del blir det gärna en lightläsk om jag är sugen på något sött.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/11/om-sotningsmedel/

2 kommentarer

  • Tofflannovember 8, 2011 kl. 21:16
  • Svara

  Kloka råd!!!

   • november 8, 2011 kl. 21:39
   • Svara

   Tack Tofflan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.