God fortsättning!

God fortsättning, god jul, trevlig helg eller gott slut? Hälsningsfraserna haglar så här års, och ingen verkar riktigt veta vad man ska säga nej. Enligt DNs folkvettsexpert Magdalena Ribbing har rett ut det hela.

Från dagarna efter Lucia och fram till och med julafton är det ”god jul” som gäller. Så fort julafton är över ska vi ändra hälsningsfras till ”god fortsättning”, vilket alltså gäller den trevliga tiden julen är. Det funkar till nyårsafton. Framåt nyårskvällen är det ”gott nytt år” man säger till varandra, och därefter kan vi använda ”god fortsättning” igen, vilket nu antyder en god fortsättning på det nya året.

Gott slut” ska man inte använda alls, för att ordet slut har en ganska negativ laddning. Det finns inget riktigt regelverk kring hur man ska tilltala varandra, men enligt Magdalena Ribbing är det så här det ska vara, enligt lång svensk sedvänja. Inget annat språk verkar ha så många olika hälsningsfraser i mellandagarna som svenskan, men å andra sidan finns inte begreppet mellandagar på så många ställen heller.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/god-fortsattning/

2 kommentarer

  • Tantiluradecember 29, 2011 kl. 11:42
  • Svara

  Jag har i alla år bara helt korkat gått runt och känt mig förvirrad över vad som är rätt eller fel att säga. Måste man verkligen säga nå’t över huvud taget – kan man inte vara trevlig ändå?! Fasikens, jag är nog lite grumpy! 🙂

   • december 29, 2011 kl. 12:38
   • Svara

   Jag håller med, ”hej” och ”hejdå” duger gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.