Hög eller stark

I går kväll när jag satt på tunnelbanan hem ringde det på en av mina medpassagerares mobiltelefoner. Starkt. När han tog upp telefonen ur fickan, var det så stark ringsignal att folk i hela vagnen vände sig om och kollade. Och han pratade med lika hög volym själv. Antingen hörde han väldigt dåligt, eller så var han bara oförskämd. I många andra länder håller man för munnen och nästan viskar när man talar i telefon publikt.

Och apropå folk som hör dåligt, varför envisas många äldre med att ringa eller svara i telefon när de inte hör vad man säger trots att man ropar för full hals i andra änden? Jag kan tycka att det är dags att be om hjälp då, men man märker att många är alldeles för stolta. Nåja, det går ju bara ut över dem själva, tyvärr.

Och ja, det heter starkt när man talar om ljudnivå. Inte högt eller lågt. ”Vilken hög musik” är alltså helt fel. En ton kan vara hög (ljus) eller låg (mörk), men det säger ingenting om volymen. Däremot kan man säga hög eller låg volym. Så ta och lär er det här för en gångs skull, för det irriterar mig att folk inte vet vad skillnaden är mellan vanliga svenska ord. Många vet ju till och med att det heter ”loud music” på engelska, men säger ändå fel på svenska. Que?

Mixerbord, om hög musik eller hög volym

 

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/hog-eller-stark/

2 kommentarer

  • Tofflandecember 29, 2011 kl. 20:27
  • Svara

  Usch för megafonröster som mobilpratar! 👿

   • december 29, 2011 kl. 20:48
   • Svara

   Ja fy fan! Det är både hög, starkt, gällt, skrälligt och jobbigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.