Hostmedicin

Brukar du också köpa hostmedicin och tycka att det inte händer något trots att man plikttroget suger i sig skiten? Inte konstigt. Hostmedicin och slemlösande preparat funkar inte ett dugg bättre än te, honungsvatten, whiskey eller vad du nu brukar använda dig av. Det är resultatet av en studie som både svenska och norska läkemedelsverket har gjort tillsammans, och den gäller både receptfria och starkare varianter på recept.

Specialistläkare Jane Ahlqvist Rastad som arbetar på enheten för läkemedelsanvändning på läkemedelsverket i Sverige, säger att det inte går att säga om hostdämpande eller slemlösande, varken på recept eller receptfritt, har någon effekt alls. Och hur mycket lägger svenskarna på hostmediciner på ett år? Jo, ungefär en 260 miljoner kronor. Helt i onödan.

Läkare misstänker att den svagt positiva effekten i vanliga hostmediciner i gamla studier beror på sockret i medicinen, i stället för antihistaminer eller opiater. Det kan förklara varför många påstår sig känna lindring av honung. Däremot har opiaterna eller antihistaminet andra effekter, till exempel muskelavslappning och dåsighet. Lugnande ämnen har en faktiskt funktion.

Jag har köpt hostmedicin en gång i vuxen ålder, men det hände såklart ingenting. Jävla lurendrejeri är vad det är. Tror ändå att hostmedicin funkar jättebra som placebo för många, särskilt för barn. Här kommer mitt recept på hostmedicin: Lägg en sked honung i en kopp te, drick. Klart. Lyxa eventuellt till det med ingefära. Mycket billigare och precis lika bra, tydligen.

Te, Twinings söderte


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/hostmedicin/

2 kommentarer

3 pingar

 1. När jag hade ’lingonflammation’ skulle jag ta hostmedicin – BLÄÄÄÄ!! vidrigt smakade det så jag botade också med te och honung!

   • on december 5, 2011 at 21:44
   • Svara

   Hahaha, jag hade det också när jag provade, hände absolut ingenting förutom som du säger – BLÄ! Förutom att hålet i plånboken blev större, förstås!

 1. […] Hostmedicin hjälper ju inte – svenskarna lägger ut 260 miljoner kronor på mediciner som enligt Läkemedelsverket är overksamma, och jag tänker inte lägga en krona på det. Det som funkar är muskelavslappnande, vätska och socker, så jag har allt jag behöver. Tyvärr funkar det inte så bra att jobba med både muskelavslappnande och morfinbaserade tabletter samtidigt, för jag skulle somna i ett hörn någonstans, och det tar inte bort all hosta i alla fall. Så jag ligger där jag ligger helt enkelt. […]

 2. […] veckan, och i början hostade jag en hel del. Och vad gör man åt det? Ja, inte fasen köper man hostmedicin. Man äter muskelavslappnande och äter socker, eller varför inte tar en whisky, för […]

 3. […] hos dem, från hur de tillverkas till hur de fungerar, men det stämmer ju inte. De säljer ju hostmedicin som inte är bättre än vatten och socker. Så här skrev […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: