Disney

Disney on ice” verkar dra tusentals barnfamiljer mot Globen de här dagarna varje år. Förra året hamnade jag flera gånger i tunnelbanevagnar smockfulla av förväntansfulla barn, gråtande barn och barn som var för små för att fatta. Fick höra att en popcornbägare i Globen på Disney on ice kostar 90 spänn. Man får typ 50 liter popcorn för 20 spänn när man poppar hemma, om man inte räknar med kostnaden för el.

Popcorn

Walt Disney var för övrigt en mycket otrevlig figur, högerextremist och antisemit som många andra under den tiden, och tydligen otroligt elak mot sina anställda. Jag tycker att det är konstigt att folk på det stora hela är väldigt mycket emot den typen av människor, men just Disney går väldigt bra.

Visserligen är man barn av sin tid, men ett avsnitt med Kalle Anka som nazist känns ändå sådär. Han slåss mot kineser som är pyttesmå och pratar konstigt. I någon film hade Musse Pigg en tändare med en swastika på, och i många filmer hade de ”onda” karaktärerna väldigt stora örnnäsor. De elaka hade ofta svart hår och svarta, buskiga ögonbryn. Allt som inte har hållit allt eftersom tiden gått har redigerats bort och fixats till i efterhand, särskilt ofta gäller det anspelningar på sex eller rasism.

Jag har i och för sig aldrig varit särskilt förtjust i någon av långfilmerna från Disney, men de gamla tecknade kortfilmerna på den svartvita tiden är, eller var, riktigt roliga ibland. Klart är i alla fall att de lyckas dra in hur mycket pengar som helst, för på något sätt ”ska” man låta barnen kolla på Disneys filmatiseringar av gamla sagor som är mycket bättre i original. Lejonkungen till exempel, heter ”Kimba, det vita lejonet” i japanskt original på 60-talet, och är mycket bättre än Disneys Shakespeare-/Hamlet-variant. Så det så.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/01/disney/

2 kommentarer

  1. Mina barn har växt upp med Disney och eftersom jag inte använt tv och video som barnvakt så har jag sett rätt många av filmerna jag med.Jag kan inte komma ihåg att det har diskuterats om rasism, politiska budskap eller annat sånt, däremot att allt är väldigt svart eller vitt, gott eller ont, att inget av verklighetens gråa nyanser finns med. Det händer fortfarande att dom tittar på en och annan av filmerna, tex Lejonkungen, och på högsta volym för musikens skull. 🙂

      • on januari 9, 2012 at 08:17
      • Svara

      Det är, eller var, i de äldre varianterna. Det mesta är nog bortredigerat, som en liten stereotyp svart skoputsare i Fantasia och lite annat smått och gott. Nuförtiden är de nog helt ok, om än som du säger, väldigt svart-vita.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: