Oscarsgalan 2012

Var det någon som var uppe och kikade på Oscarsgalan i natt? Jag kunde inte hålla mig vaken, så jag fick läsa i tidningarna i morse vad som hade hänt. Jag är ingen stor filmentuisast egentligen, men gillar ändå att hålla mig uppdaterad. Och glo på kläderna, så klart. Franska stumfilmen ”The Artist” tog hem de tyngsta priserna och fick sammanlagt 5 Oscars. Det var den första svartvita filmen som vunnit sedan ”Schindlers list”. Meryl Streep fick sin första Oscar på 30 år för rollen som Margaret Thatcher i ”Järnladyn”.

Billy Crystal ledde galan, han är inte direkt en favorit hos mig. Han inledde galan i traditionell stil med att klippa in sig själv i flera storfilmer, bland annat kysstes han med George Clooney. Det skulle jag också kunna tänka mig att göra. Det största snacket efteråt verkar ha rört sig om huruvida Jennifer Lopez visade bröstvårtan, och så Angelina Jolies superhöga slits. ”The girl with the dragon tattoo”, efter Stieg Larssons bok, vann en Oscar för bästa klippning, men Max von Sydow blev utan.

Film, Oscarsgalan

Jag tycker alltid att det är så svårt att komma ihåg vilka filmer som har kommit under året, som jag har tyckt varit riktigt bra. Den senaste jag såg på bio som jag tycker var Oscars-värdig var ”True Grit”, men den kom tydligen 2010. I år har jag inte sett en enda av de som vann pris. Filmen ”Hugo”, en 3D-film av Martin Scorsese som även den vann 5 Oscars, hade jag inte ens hört talas om. Efter lite forskning läser jag att den kommer till Sverige först den 16 mars. Ganska ointressant i år, alltså.

Nu senast när jag var på bio i helgen, såg jag reklam för att ”Titanic” ska börja visas på nytt, men i 3D den här gången. Visst, själva historien är egentligen inte alls bra, bara en riktigt såsig kärlekshistoria, och inte mycket att hänga i granen, men jag tycker att filmen i sig var ganska vacker. Den kan nog passa bra i 3D, men inte en chans att jag lägger 125 spänn för att glo på den. En bra film ska inte bara underhålla eller fördriva tiden, den ska beröra, väcka frågeställningar och få en att tänka till lite.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/oscarsgalan-2012/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.