Semlor

I dag är det ju fettisdagen, och svenskarna moffar lite extra fett och socker just i dag. Och bruna bönor med fläsk, om man bor i Norrland. Det har ju varit information om, och flera test av semlor i tidningarna de senaste dagarna. Om man gillar semlor, och bara äter en eller par stycken om året, varför lägger man då inte lite extra krut på det och köper en riktigt god, i stället för att halka in på 7-11 eller Konsum på väg hem? Äter man en ”bara för att” kan man lika gärna låta bli.

Svenskarna äter tydligen 40-50 miljoner semlor på ett år! Från början hette den hetvägg och var det bara en bulle som åts i en skål med varm mjölk, mandelmassan lades till i början av 1800-talet och bytte namn till fastlagsbulle. För sen skulle man minsann fasta i 46 dagar.

Vispad grädde var inte heller något man använde sig av. Den lades till efter andra världskriget, när det inte längre var någon ransonering av mjölkprodukter. På 50-talet fick Jordbruksnämnden en polisrapport om en bagare som sålde semlor före fettisdagen. Det var minsann otillåtet. Så här är ska en perfekt semla vara enligt Ture Sventon:

 • Bullen ska vara av fyllig vetedeg och ha en distinkt smak av kardemumma.
 • Locket ska bestå av 25 procent av den övre delen av bullen och pudrad med vitt florsocker och endast florsocker. Mandelflarn eller – huh! – strössel har inget med en semla att göra.
 • Mandelmassan ska utgöra minst 25 procent av fyllningen, vara krämig och utan kornigt socker.
 • Grädden ska vara fluffig och utgöra resten av fyllningen och ska inte vara högre än nederdelen av bullen, dock måste den pösa ut åt alla sidor.

Jag har hittat den absolut bästa semlan. Den som ligger i soporna. Semlor är vidrigt. Äckligt. Visst, själva brödet går väl att äta om det är mycket kardemumma i. Men mandelmassa smakar bara socker, och vispad grädde är också hideöst. Att sen lägga skiten i varm mjölk (som i sig är vidrigt), ja, då kan man ju lika gärna käka en varm spya. Typ.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/semlor/

2 kommentarer

  • Tofflanfebruari 21, 2012 kl. 18:26
  • Svara

  Håller fullständigt med – semlor är vidriga! I stället för fettis-dag har jag i skrivande stund bulltis-dag! 😛

   • februari 21, 2012 kl. 18:45
   • Svara

   Jag har chokladkaka-dag! 😀

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.