Smaklöst klagande

Aftonbladet skriver om att NK har en ny kampanj nu, de säljer påslakan som ser ut som ihoptejpade kartonger. Detta för att efterlikna hur det är att sova som en hemlös. Det är ett holländskt företag som heter Snurk, som tillverkar påslakanen. De säljs för 700:- styck, och överskottet går till unga hemlösa. Tydligen är de väldigt populära också, för de har nästan sålt slut.

Kartong, paket

Nu rasar kritiken på sociala medier, och kampanjen kallas smaklös och vidrig. Folk kommenterar: ”Överklassen gör design av andras problem. Riktigt j-a vidrigt”, ”Strunt samma att överskottet går till de hemlösa!” eller ”Ska man inte kunna vara medmänsklig utan att göra en PR-sak av det hela?” Och svaret på den sista frågan är nej. Jag har jobbat (gratis såklart) inom en frivilligorganisation, och det första som slog mig när jag började där var att de flesta inte vill skänka pengar utan att få något tillbaka, eller att det syns någonstans så att folk får veta det.

Stefan Nilsson, designer, säger så här:

– ”Tanken är att se om design kan ha ett annat värde än att bara vara vackert. Produkterna är värdeladdade och säljs nu på ett värdeladdat ställe. Ambitionen är skapa en medvetenhet om att allt runt omkring oss inte alltid är så bra.” Lite som när alla ens tjejkompisar helt plötsligt skriver nåt kryptiskt på Facebook, och det ska öka medvetenheten kring bröstcancer. Ingen skänker något, men alla tror att det hjälper (vilket det självklart inte gör). Påslakanet är inget man köper för att det är snyggt, man köper det för att visa sin medvetenhet.

Alla som klagar över det här, och inte själva skänker pengar till hemlösa ska enbart hålla käften, för de gör faktiskt ännu mindre än ”den smaklösa överklassen”. Jag tycker att allt som genererar pengar till ändamålet är bra. Alla som skriver eller kommenterar negativt kring en kampanj för att hjälpa utsatta människor i samhället, bör kanske tänka över hur det ser ut i Sverige, rannsaka sig själva och inse att det är väldigt få som ger utan att själva få något tillbaka.

Jag blir arg över att folk inte tänker. Bara för att man har råd att handla något på NK, så ska man automatiskt ge bort pengarna i stället? Om man ändå är på väg till NK för att köpa ett bäddset är det här ett utmärkt alternativ. Det är i alla fall min ärliga åsikt – vad är din?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/smaklost-klagande/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: