Trött på melodifestivalen

Melodifestivalen börjar i morgon, och jag är redan trött på skiten. Det kommer att vara fyra deltävlingar, en semifinal och en stor final, och det betyder att det kommer att hålla på till mitten av mars. Men tar det slut sen? Inte då, sen börjar Europa-hetsen. Jag fattar väl att det finns en liten klick människor som anser att det är årets höjdpunkt, men varför är det just dessa som syns och hörs överallt i media?!

Jag tyckte att melodifestivalen var rolig tills jag var ungefär 12 år gammal. Då var det en riktig, stor orkester, och det var liksom det som var behållningen. Inte singback, som nu.

Orkester

Jag har inte så mycket att säga om bidragen i sig, lättsam, oftast väldigt dåligt framförd pop är inte min grej. Jag, och många med mig som har en ganska tung musikutbildning i bagaget, skrattar mest åt spektaklet. Men visst säljer det. Och nej, det betyder inte att alla artister är dåliga.

För er som faktiskt gillar melodifestivalen rekommenderar jag SMASKSveriges MusikAkademikers Sång Kåntest. Det är alltså studenter på Sveriges musikhögskolor som framför sina egna bidrag till levande orkester. Bidragen är på svenska, måste innehålla minst en tonartsförändring, och är max 3 minuter långa. De bedöms efter följande kriterier:

 • Sclagergenrens bevarande
 • Utnyttjande av genrens klichéer i text, musik och arrangemang
 • Scenshowens framförande och underhållningsvärde
 • Tonartsförändringens karaktär
 • Utnyttjande av orkesterns möjligheter

De 6 musikhögskolorna i Sverige tar fram två finalbidrag var, och alla de möts vid riksfinalen. Juryn består av professionella musiker eller andra inom musikbranschen, samt diverse kändisar. Mycket bättre, roligare, och på riktigt. I år är finalen i Piteå den 24 mars, 18.30. Boka in det, om ni är i krokarna. Annars går det på radio och finns på DinTub.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/trott-pa-melodifestivalen/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Ja, det var bättre förr! 😀

  https://www.youtube.com/watch?v=m8uQJ8mFKQE

   • on februari 3, 2012 at 12:59
   • Svara

   Hahaha! Helt klart. 😀

 2. Det roligaste med Melodifestivalen är att liveblogga under sändning och skriva riktigt elakt – men ärligt – vad man tycker om artister, låtar och framträdanden.

  PS Forbes som Nurse Rached flaggar för ovan – jag har deras låt Beatles på vinylsingel… Nu blev du avis, va???? 😉

   • on februari 3, 2012 at 15:20
   • Svara

   Det var en bra idé men jag skulle bli svartlistad överallt! 🙂 Jag tror inte ens jag kan ha TVn igång här hemma om R är i närheten, han skulle bli galen.
   Ja, lite avis faktiskt!

 3. Jag avskyr den innerligt. Men min man älskar att den. Och jag har lovat att älska honom i nöd och lust och det gäller visst även melodifestivalen 🙁

  Jag har efterfestat med Forbes då jag var ung och förtjusande 🙂

   • on februari 3, 2012 at 15:23
   • Svara

   Jag lider med dig! Du får liveblogga som Tofflan också! Och wow, vilken ”jag mötte Lassie”!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: