Be om ursäkt

Varför har folk så svårt att be om ursäkt när de har gjort eller sagt något de inte borde? Varför tycker folk att det är så viktigt att ha rätt, eller att ”vinna”? Man tjänar ingenting på det, snarare tvärtom. Man är inte en sämre människa, eller ”förlorar” om man är den som ber om ursäkt. Man är den som går framåt och utvecklas. Att be om ursäkt kan ibland betyda att man värderar förhållandet med personen högre än sitt ego.

En ursäkt blir trovärdig först när man förstår varför den behövs, och är beredd att gottgöra den andre parten. Alltså är det ganska värdelöst att kräva, eller förvänta sig en ursäkt. Ibland kan man behöva be om ursäkt för sådant man inte har gjort, eller inte har varit, men det verkar ha gått de flesta förbi.

Be om ursäkt

Hur ofta hör man inte om par som bara ignorerar varandra när de har grälat, lever i ett tyst krig och väntar på att partnern ska ge sig? Skärp er, går ni fortfarande i lågstadiet, eller tycker ni att det är kul med drama i vardagslivet hemma? Jag hatar drama och bråk. Så jäkla onödigt och dumt. Och nej, jag har inte bråkat. Jag blir bara så arg på folk som gör det helt i onödan.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/be-om-ursakt/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • emeliemars 12, 2012 kl. 22:44
  • Svara

  Ja jag förstår inte det heller. alla gör vi fel ibland, vi är inte mer än människor, men ett förlåt, hur svårt är det på en skala?
  förstår inte den grejen heller.

  att be om ursäkt visar bara att man inte är en fegskit som inte heeela tiden måste ha rätt.

   • mars 12, 2012 kl. 22:50
   • Svara

   Precis! Bra formulerat. Det blir bara värre ju längre det går, men är så lätt att fixa!

  • Christinamars 13, 2012 kl. 08:12
  • Svara

  Jag har aldrig förstått det där med ställningskrig. Boooooring! och precis som du skriver är det så himla onödigt och respektlöst. Tiden i livet är för kort för sådant trams!

   • mars 13, 2012 kl. 08:27
   • Svara

   Verkligen. Vill man slösa bort livet på att ha rätt?

  • Tofflanmars 13, 2012 kl. 09:28
  • Svara

  Mina grannar tycker fortfarande, efter tre år, att det är jätteroligt att inte hälsa på mig. Men de som har flyttat därifrån och som jag träffar ute, hälsar och till och med pratar. Nånting får mig att tänka på grupptryck… Larvigt när vuxna människor beter sig så!

   • mars 13, 2012 kl. 10:26
   • Svara

   Haha, ja! Men å andra sidan kanske de leker i sandlådan fortfarande. Man vet aldrig!

  • Anna Mariamars 13, 2012 kl. 11:41
  • Svara

  Ja, det där att ”sopa framför sin egen dörr” kanske tål att tänkas på ibland och det i sin tur leda till en uppriktig ursäkt. Tror att om det tillämpades lite oftare skulle energiläckaget inte bli så stort.

   • mars 13, 2012 kl. 12:20
   • Svara

   Det skulle jag tro! Och att faktiskt våga prata, fråga och ta egna initiativ är guld värt.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.